Vrouwen kiezen minder vaak voor een kortere werkweek na de geboorte van hun eerste kind dan enkele jaren geleden. Vrouwen die voor de geboorte een voltijdbaan hadden,werken nog wel vaak minder na de geboorte van hun eerste kind. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Een werkneemster is het oneens met de beëindiging van haar arbeidsovereenkomst wegens bedrijfseconomische redenen. Zij claimt dat het ontslag kennelijk onredelijk is.
Hoogopgeleide vrouwen en hoogopgeleide mannen hebben dezelfde favoriete werkgever (Rabobank) en werken het liefst in dezelfde branche (onderwijs). Maar hoogopgeleide vrouwen willen minder inleveren voor een nieuwe baan dan hoogopgeleide mannen. Dit blijkt uit het onderzoek van de Intelligence Group onder ruim elfduizend hoogopgeleide werknemers.
Er gelden strikte regels in de wet omtrent het gebruik van een proeftijd. Is er sprake van een onwettige verlenging van de proeftijd als de duur van de arbeidsovereenkomst wordt verkort tijdens de proeftijd?
Het Nieuwe Werken maakt dat werknemers overal en altijd aan het werk kunnen zijn onder omstandigheden die niet altijd meer te controleren en te regelen zijn door de werkgever. Volgens Onica van Heusden-Bergraaf, directeur van FFector, een dienstverleningsbureau op het gebied van Arbo- en verzuimbegeleiding, mag de verantwoordelijkheid voor uitvoering van het verzuimbeleid in HNW daarom niet alleen bij de werkgever komen te liggen.
Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Door het nieuwe werken is dit moeilijker te handhaven. Mensen die thuiswerken hebben de neiging om te geïsoleerd te werken. Hierdoor kan eerder een burn-out ontstaan
In 2009 zijn de door het CBS veroorzaakte administratieve lasten bij het bedrijfsleven met zeven procent afgenomen. De netto lastendruk over 2009 is ten opzichte van 2008 met 1,5 miljoen euro gedaald naar 19,8 miljoen euro. Dat is minder dan 0,2 procent van de totale door de overheid veroorzaakte lastendruk.
Nederlandse werkgevers zijn positief over de ontwikkeling van de werkgelegenheid. Bijna 85 procent verwacht dat het personeelsbestand in 2010 en 2011 in hun bedrijf gelijk blijft of zelfs toeneemt.
Het MKB lijkt het verzuimprobleem te onderschatten. Van de MKB’ers in Nederland denkt 43 procent niets te kunnen besparen door verzuim aan te pakken. Dat blijkt uit onderzoek dat TNS Nipo uitvoerde in opdracht van Delta Lloyd.
De overheid kan arbeidsongevallen en beroepsziekten terugdringen met behulp van economische stimulansen die bedrijven aanmoedigen te investeren in risicopreventie. Dit blijkt uit onlangs gepubliceerd onderzoek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA).
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling