Het concurrentiebeding stond onlangs vol in de spotlights vanwege een mogelijk vergaande wetswijziging. Hoewel het wetsvoorstel uiteindelijk in de Eerste Kamer sneuvelde, blijft het onderwerp een heet hangijzer. Zeker in tijden van een krappe arbeidsmarkt. Alle valkuilen voor u op een rij.
Zelf vakantiekrachten in dienst nemen, wat komt daarbij kijken? Een overzicht inclusief tips.
Er is onduidelijkheid ontstaan over de vraag of seniorendagen nog wel toegelaten zijn, gezien het verbod op leeftijdsdiscriminatie. Weliswaar denken we bij leeftijdsdiscriminatie van oudere werknemers vooral aan het probleem dat ouderen minder makkelijk worden aangenomen, maar ook het gunstiger behandelen van oudere werknemers is in beginsel niet meer toegestaan.
Vrijwel iedere werkgever krijgt er wel eens mee te maken, een werknemer die niet naar behoren zijn werkzaamheden verricht. Met andere woorden: een disfunctionerende werknemer. Dit leidt niet zelden tot irritatie bij collega’s en verlies van productiviteit. Hoe kunt u hier het beste mee omgaan?
De 30%-regeling voor ingekomen werknemers, hierna de 30%-regeling genoemd, is een belastingfaciliteit voor uit het buitenland aangeworven werknemers. Op basis van de 30%-regeling kan aan deze werknemers, mits aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan, een belastingvrije vergoeding van maximaal 30 procent van het loon betaald worden.
Werkgevers hebben een aantal verplichtingen. Niet alleen moeten ze een loonadministratie voeren en de Belastingdienst informeren over het door de werknemer genoten loon. De werkgever is ook verplicht de werknemer te identificeren. Welke stappen moet de werkgever hierbij in acht nemen? Deze checklist vormt een leidraad voor de dagelijkse praktijk.
Vandaag de dag worden in Nederland heel wat ondernemingen overgenomen. De kranten staan er vol van. Een interessante vraag die hierbij aan de orde komt: wat gebeurt er met het personeel? Gaan de werknemers mee over en onder welke arbeidsvoorwaarden?
Een van de bekendste manieren om te komen tot een zo flexibel mogelijk personeelsbestand, is het inlenen van tijdelijke arbeidskrachten via een uitzend- of detacheringsbureau. Zowel bij uitzending als bij detachering is sprake van het ter beschikking stellen van arbeidskrachten aan derden tegen een bepaalde vergoeding. Beiden voorzien in de behoefte van de arbeidsmarkt aan flexibiliteit van arbeid. Wanneer kies je voor uitzending en wanneer voor detachering?
Hoe aardig het voor medewerkers ook is om een fooi te ontvangen, voor u brengt het een hoop administratieve lasten met zich mee. Fooien en ander loon dat werknemers van een derde partij ontvangen, kunnen tot het fiscale loon behoren met alle gevolgen van dien.
Als een werkgever aan zijn werknemers een korting verleent bij de aankoop van goederen of diensten uit het eigen bedrijf, hoeft u deze korting niet tot het loon te rekenen. Tenminste, als aan de voorwaarden wordt voldaan. Welke mogelijkheden en valkuilen er zijn, leest u in dit artikel.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.