Werknemers, die altijd een net betalingsgedrag hadden, raken in de schulden bij het wegvallen van het inkomen van de partner. Gescheiden werknemers, die na ontslag een baan met een lager salaris accepteren, kunnen vaak de alimentatie niet meer betalen. Het is een greep uit oorzaken waardoor werknemers buiten hun schuld om niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen. Steeds meer mensen zitten diep in de schulden en vullen het ene gat met het andere. U komt er vaak pas achter als de deurwaarder loonbeslag legt. U bent als werkgever dan verplicht mee te werken aan het beslag dat derden op het loon van een medewerker leggen.
Als u aan een werknemer een renteloze lening verstrekt, behoort het werkelijke rentevoordeel in beginsel tot het loon. Het rentevoordeel wordt belast conform de forfaitaire regeling. Als u geen of minder rente in rekening brengt dan de zogenoemde normrente, moet u het verschil tot het loon rekenen. Er zijn echter uitzonderingen. Dat is het geval als u aan een medewerker een lening verstrekt voor de financiering of verbetering van een (eerste) eigen woning.
Met gezondheidsmanagement kunt u uw hele organisatie gezonder maken. Belangrijke voorwaarde is dat u volledig achter het gezondheidsmanagement staat. Daar staat wel wat tegenover. Zowel u als werkgever als de werknemers plukken duidelijk de vruchten van een ‘fitte’ organisatie.
In de Belastingverkenning voor de eenentwintigste eeuw hebben de staatssecretaris en de minister van Financiën beschreven dat het wenselijk zou zijn de lijfrenteaftrek onder de zogeheten oudedagsparaplu uit te breiden. Op die manier zou een meer gelijke behandeling ontstaan tussen eigen spaarvoorzieningen en verschillende producten voor de oudedagsvoorziening. Ook kan zo verdere flexibilisering van dit soort voorzieningen worden bewerkstelligd.
Werkgevers worden in toenemende mate geconfronteerd met verzoeken van werknemers voor verlofregelingen. Naast vakantiedagen, zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof bestaat er ook levensloopverlof, zorgverlof en diverse andere verlofvormen voor bijzondere persoonlijke omstandigheden. Een overzicht.
Welke leidinggevende of P&O-medewerker kent het niet: sluimerende problemen rond de ziekmelding van bepaalde collega’s, waarbij het vermoeden bestaat dat het verzuim in de privésfeer ligt. Hoe gaat u daarmee om? Als iemand zich ziek meldt, mag u daar als leidinggevende dan vragen daarover stellen? Moet elke ziekmelding meteen aan de afdeling P&O worden doorgegeven, of kunt u als leidinggevende zelf iets doen? Wat is de rol van de bedrijfsarts? Wanneer moet die worden ingeschakeld?
Ongetwijfeld heeft u gehoord van de kantonrechtersformule (AxBxC), maar bent u ook bekend met de nieuwe XYZ-formule? En wat is de beste optie bij het doorvoeren van een gedwongen ontslag?
Met een goed fraudebeleid minimaliseert u de kans op fraude bij verzuim in uw organisatie. Voor dit beleid geeft u aan wanneer sprake is van fraude, wat de sancties zijn en hoe u fraude tegengaat. Het is belangrijk dat u aan uw werknemers duidelijk maakt wanneer hun verzuimgedrag frauduleus is. Ook moeten ze weten dat u dit niet tolereert en dat u het bestraft.
Bedrijven moeten bij reorganisaties snel meer vrijheid krijgen om te selecteren welke vakkrachten ze willen houden, vindt een meerderheid van de volksvertegenwoordigers. Het is echter ook nu al mogelijk om bij reorganisaties op grond van het onmisbaarheidscriterium werknemers te ontzien als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. In dit artikel leest u hoe u dit aanpakt.
Wat gebeurt er met een werknemer als de onderneming waarin hij werkzaam is, door bijvoorbeeld een fusie of verkoop, overgaat op een nieuwe werkgever? Blijven oude rechten behouden? Komen er nieuwe bij? En wanneer is er eigenlijk sprake van overgang van onderneming?