Professionals hebben steeds meer digitale vaardigheden nodig om hun werk goed te kunnen (blijven) doen. Daardoor hebben werkgevers meer behoefte aan handvatten om digitale vaardigheden bij hun medewerkers onder de aandacht te brengen én duidelijk te zijn over wat van hen qua ‘digivaardigheid’ verwacht wordt. De coalitie Digivaardig in de zorg en Stichting FWG hebben voor zorgprofessionals daarom twee functiebeschrijvingen verrijkt met digitale vaardigheden. “Neem je medewerkers hierin op tijd mee, want de digitale ontwikkelingen gaan snel.”
Werkgevers en HR-professionals weten lang niet altijd hoe ze moeten omgaan met seksuele intimidatie op de werkvloer, zo blijkt uit onderzoek én de praktijk. Ook na de grote aandacht voor seksuele intimidatie in de media is er op de werkvloer nog weinig veranderd. Zo speelt momenteel de zaak van de hoogleraar van Universiteit Leiden die jarenlang zijn gang kon gaan. De universiteit ging niet serieus om met klachten en heeft de academicus nog altijd niet ontslagen.
In de huidige krappe arbeidsmarkt kunnen werkgevers zich onderscheiden door meer aanbod van opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Dit blijkt naast loon een belangrijk criterium voor de keuze van een baan. Gemiddeld geven professionals het cijfer 7,2 voor de mate waarin zij ontwikkelings-en opleidingsmogelijkheden krijgen bij hun huidige werkgever. 19 Procent van de professionals in Human Resource Management is echter ontevreden over de ontwikkelingsmogelijkheden en geeft een 5 of lager.
Werkgevers zouden 1500 euro aan subsidie krijgen als ze een werkzoeker aan een baan hielpen. Daarmee wilde het kabinet de kansen van mensen in het 'onbenut arbeidspotentieel' vergroten. Maar er is geen partij te vinden om de regeling uit te voeren. Daarom gaat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op zoek naar een alternatieve besteding van de ruim 17 miljoen euro die ervoor begroot was. Een van de mogelijkheden is dat er geld naar de arbeidsmarktregio's gaat om innovatieve wervingsmethodes te stimuleren. Zo wordt onder meer 'open hiring' genoemd – waarbij mensen een baan krijgen zonder cv of sollicitatiegesprek.
Bedrijven en organisaties zetten van alles op touw om nieuw personeel te werven en aan zich te binden. De verschillen tussen sectoren zijn groot. Maar er zijn ook overeenkomsten. In deze digitale special ‘Arbeidsmarkt onder druk’ zoomen we in op de trends en ontwikkelingen in verschillende sectoren. Daar laten we het echter niet bij. We kijken met name welke oplossingen er worden gevonden voor strategische en praktische arbeidsmarktvraagstukken en hoe oplossingen uit de ene branche mogelijk ook kunnen werken in een andere branche.
Medewerkers zouden op kantoor over 10-12m² per persoon moeten beschikken. Dat zegt de British Council for Offices in een nieuw rapport. Volgens het rapport kan het toewijzen van meer kantoorruimte per persoon de productiviteit en het welzijn van medewerkers verbeteren en helpen om de energie- en CO2-reductiedoelstellingen te halen.
Nederlandse werkgevers moeten er alles aan doen om de vraag naar arbeid te verminderen. Ze moeten daarom maximaal investeren in mensen, technologie en innovatie. Die oproep aan zijn achterban doet Raymond Puts van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).
Hoe vaak kijk jij in de spiegel? Niet om te kijken of je haar nog goed zit, of om te controleren of je geen tandpasta in je rechtermondhoek hebt. Nee, wij bedoelen om jezelf eens goed aan te kijken. Om te ontdekken wie je nu écht bent, of je nog wel happy wordt van je werk en waar nog aan gewerkt kan worden om een nog betere versie van jezelf te worden. In de waan van de dag doen we dat vaak nog veel te weinig, terwijl het juist waardevol is om dit regelmatig te doen.
Het kantoor moet geen clubhuis worden. Dat is één van de conclusies van het Center for People and Buildings (CfPB). Tijdens het CfPB Jaarcongres deelden de onderzoekers van het Delftse kenniscentrum de eerste resultaten van het grootschalige onderzoek ‘Werk in Transitie’. In dit kader onderzoekt het CfPB, samen met TU Delft en TU Eindhoven, de implementatie van hybride werken bij een groot aantal kantoorhoudende organisaties. ‘Een verantwoorde implementatie van hybride werken is uiterst complex’
Zes op de tien Europese bedrijven maken gebruik van HR & people analytics. Bij 21 procent van de bedrijven staat het implementeren hiervan voor het komende jaar op de planning. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar. Een meerderheid van de Europese bedrijven gelooft ook effectief in de meerwaarde van HR & people analytics. Nederland spant hierbij de kroon.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling