Het ongevalsrisico onder uitzendkrachten is door meer aandacht voor gezond en veilig werken weliswaar gedaald, maar het ongevalspercentage van uitzendkrachten is nog steeds hoger dan van vaste werknemers. De werkgroep Arbeid en Gezondheid van de Stichting van de Arbeid heeft daarom de Handreiking uitzendwerk geactualiseerd.
Laat u een oproepkracht in het kader van de voorovereenkomst regelmatig werk verrichten, dan geldt een andere situatie dan wanneer u een overeenkomst sluit met een vrijblijvend karakter. Een voorovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst, maar kan dat wel worden. Bij ontslag kan de oproepkracht dan een beroep doen op rechtsvermoeden.
Ruim een derde van de werknemers zou minder tijd kwijt willen zijn aan woon-werkverkeer. 27 Procent zou een andere baan accepteren als dat een kortere reistijd oplevert. 13 Procent zou salaris inleveren voor een kortere reistijd. Dat zijn de voornaamste conclusies van een enquête door onderzoeksbureau Multiscope onder 761 Nederlandse werkgevers en werknemers, uitgevoerd naar aanleiding van de Nationale Banenruildag.
Het kabinet heeft het besluit goedgekeurd waarin per 1 januari 2015 een meer risicodekkende ziektewetpremie wordt vastgelegd voor (middel)grote werkgevers die na een periode van eigenrisicodragen terugkeren naar het UWV. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat de loonkosten van werknemers uit lagere loonschalen op termijn omlaag gaan. Personeel aantrekken wordt dan voor ondernemers goedkoper en mensen komen eerder aan de slag.
Veel Nederlanders (82 procent) vinden dat jongeren een baan onder hun niveau moeten accepteren. Een meerderheid (54 procent) vindt zelfs dat dit wettelijk verplicht moet worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat Achmea en De Persdienst lieten uitvoeren door GfK.
De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft besloten om voorrang te geven aan drie wetsvoorstellen zodat de Eerste Kamer deze nog voor het zomerreces op 1 juli 2014 kan behandelen: de Wet Werk en Zekerheid, de Invoeringswet Participatiewet en de Wet Werk en Bijstand.
Nederlandse werknemers passen zich het beste aan de veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt aan. Dit blijkt uit onderzoek van PwC, in opdracht van LinkedIn, in 11 landen.
Het aantal vragen over discriminatie ten opzichte van 2012 is met ruim 75 procent toegenomen zo blijkt uit cijfers in het jaarverslag 2013 van het College voor de Rechten van de Mens. De vragen over afkomst zijn meer dan verdubbeld en de vragen over zwangerschapsdiscriminatie bijna verviervoudigd. Uit de cijfers blijkt ook dat discriminatie op het werk een groot probleem is in Nederland aldus het College. ‘Maar vaak weten werkgevers niet dat zij discrimineren.’
Drie op de tien MKB bedrijven geeft aan dat de uitbetaling van personeelskosten zoals vakantiegeld wel eens liquiditeitsproblemen veroorzaken. Bedrijven geven aan in zo'n geval een beroep te hebben gedaan op de bank voor een extra lening of krediet om de personeelskosten te kunnen betalen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling