Over duurzame inzetbaarheid wordt veel gepraat, maar er wordt nog (te) weinig in geïnvesteerd. Ook is het een hartgrondig misverstand dat het automatisch betekent dat je medewerkers zo lang mogelijk binnen de eigen organisatie aan de slag moet houden. Dit is de mening van dr. Albert Kampermann, voormalig hoofddocent van de Open Universiteit en een van de moderators op het HR Praktijk Diner.
Technologie heeft steeds meer invloed op de manier waarop we werken en leven. Dit heeft invloed op de manier van leiderschap, medewerkersbinding en hoe er onderling wordt samengewerkt. Erik de Muinck Keizer, Country Manager Google Enterprise in de Benelux, en HR-directeur Robert-Jan van Berckel, geven hun visie op de ontwikkelingen van HR en technologie en hoe deze meer dan ooit met elkaar verbonden zijn.
Het aantal vacatures voor hogeropgeleiden steeg in het eerste kwartaal van 2014 met 15 procent t.o.v. het eerste kwartaal 2013. Er is beduidend meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan: het aantal actief zoekenden is gestegen naar 14 procent (was 11 procent een jaar geleden). Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de professionele arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2014 van Yacht.
De 30%-regeling mag in beginsel niet worden toegepast zodra het bruto jaarinkomen lager is dan het salarisnorm. Door zwangerschap kan deze salariseis voor een uit het buitenland aangetrokken werkneemster lager uitvallen, waardoor de 30%-regeling niet kan worden toegepast. Voor deze situatie is de regeling aangepast.
In Nederland werd in 2013 zo’n 6 procent minder verdiend dan in 2012, het gemiddelde uurloon daalde van €15,50 naar €14,60. De grootste daling vond plaats in de financiële sector en de IT-sector, hier daalde het gemiddeld bruto uurloon 8 procent. Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index. Aan het onderzoek namen in Nederland ruim 185.000 respondenten deel.
Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen. Dit suggereert dat er ruimte is voor verbeteringen. Dat schrijven Rob Euwals, Daniel van Vuuren en Bas ter Weel in de CPB Policy Brief ‘Werken in goede gezondheid’.
Medewerkers willen op de werkvloer op dezelfde wijze gebruik kunnen maken van sociale media en andere digitale tools als ze thuis gewend zijn. Deze tools kunnen de driver zijn voor een cultuurverandering binnen het bedrijf, aldus Erik de Muinck Keizer, Country Manager Benelux en Robert-Jan van Berckel, Senior HR business partner bij Google.
De werkkostenregeling (WKR) levert voor het midden- en kleinbedrijf veel nadelen op. Invoering van de WKR per 1 januari 2015 is niet gewenst. Dat blijkt uit het op 7 april j.l. gepubliceerde rapport ‘Knelpunten in de werkkostenregeling: inventarisatie en mogelijke alternatieven’.
Als een werknemer onder het sociaalverzekeringsstelsel van een ander land valt, moet het belastbare loon naar Nederlandse fiscale maatstaven worden berekend. Hoe u dat kunt berekenen staat in het op 7 april j.l. gepubliceerde, geactualiseerd besluit van 7 april 2009.
Werkgevers hebben geen flauw benul welke enorme gevolgen de wijzigingen in de Wet werk en zekerheid voor hen heeft. Boetes, kennisverlies en juridische kosten hangen ondernemers massaal boven het hoofd. Dit voorziet Roeland Hartman, partner en advocaat arbeidsrecht bij Legal experience.