Monteurs van zonnepanelen, duurzaamheidsadviseurs, zorg- en onderwijspersoneel. Deze mensen zijn zeer gewild en staan op de jaarlijkse lijst van kansrijke beroepen van uitzendconcern Randstad. Maar ook neemt de vraag naar HR- en verzuimadviseurs toe.
De werkloosheid in Nederland is nog altijd historisch laag; de krapte op de arbeidsmarkt houdt aan. Organisaties zoeken naar kansen om vacatures ingevuld te krijgen. Het publiceren van een vacature op de eigen website volstaat al lang niet meer om voldoende potentiële kandidaten te vinden. Welke stappen kunnen organisaties zetten om aan nieuw personeel te komen? Wat maakt dat werkzoekenden voor een organisatie X kiezen, in plaats van voor organisatie Y? In dit artikel lees je er meer over.
Steeds meer bedrijven en organisaties zien het belang in van een divers personeelsbestand en een inclusieve werkomgeving. Zij vragen zich echter af hoe dit aan te pakken. Om werkgevers hierbij te helpen heeft het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) een paper uitgebracht met daarin zes eisen waar verantwoorde AI (en breder selectie-instrumenten) aan zou moeten voldoen.
De gespannen arbeidsmarkt leidt tot een bloei van het flexwerk. Het aantal flexwerkers wordt maar niet kleiner, ondanks dat vakbonden en werkgevers vorig jaar een akkoord sloten over inperking van het flexwerken. Ook steeg het aantal zzp’ers. De animo om voor zichzelf te beginnen is vooral groot onder jongeren.
Vertrouwenspersonen krijgen steeds meer meldingen over grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV). Maar wat houdt grensoverschrijdend gedrag precies in en hoe verloopt het na een melding?
Lage psychologische veiligheid op het werk kan leiden tot overspannenheid, gebrek aan zingeving, somberheid en zelfs depressies. En dus tot stagnatie van de ontwikkeling en prestaties. Een hoge psychologische veiligheid leidt juist tot meer werkplezier, meer betrokkenheid en meer zingeving. Niet geheel verrassend natuurlijk. Maar hoe bereik je deze cultuur van veiligheid en vertrouwen? Organisatiewetenschapper Elmira Nijhuis (Vrije Universiteit Amsterdam) deed er onderzoek naar binnen bestuurlijke en managementteams.
Het aandeel werknemers dat een opleiding of cursus volgt voor werk neemt af. Vooral flexwerkers hebben minder behoefte aan scholing. Ze geven aan minder tevreden te zijn met de leermogelijkheden die het werk biedt. Ook leren ze minder van hun taken en collega's dan medewerkers met vaste contracten. Dit blijkt uit de Monitor Leercultuur van de SER en TNO.
Elk jaar veranderen de regels voor werken en beloning. Dit jaar zijn het maar liefst 17 wijzigingen. Grote ingrepen zijn het niet, maar alertheid is wel geboden.
De opkomst van het hybride werken tast menige bedrijfscultuur aan. Vijf signalen geven aan wanneer de sleet erop zit.
Het was weer een interessant jaar voor HR en dus voor HR Praktijk. Het was ons een genoegen om jullie te informeren over alle HR-trends en -ontwikkelingen. En dat blijven we het komende jaar natuurlijk gewoon doen. Want er komt weer heel wat op jullie af. Dus weet ons in 2023 ook weer te vinden en lees onze (duiding op) actualiteiten, luister onze hrpodcast en bezoek onze events. Al het goeds voor 2023!
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling