Het aandeel thuis- of telewerkers is tussen 2008 en 2012 toegenomen van 27 tot 32 procent. 68 Procent van de werknemers werkt daarentegen tijdens normale werkuren nooit thuis of op afstand. En het aantal uren per week dat werknemers thuiswerken is al jaren redelijk stabiel. Ondanks de groeiende flexibilisering, inspanningen door de overheid en het bedrijfsleven en snelle technologische ontwikkelingen.
Ruim 60 procent van de IT-starters geeft aan dat ze het liefst individueel willen werken. Dit terwijl maar 26 procent van de IT-organisaties ingericht is op individuele arbeid.
De vraag naar hooggeschoolde arbeid wordt steeds groter. En opleidingen kunnen de ontwikkelingen niet meer bijbenen. Werkgevers moeten daarom weer meer mensen zelf opleiden en kunnen niet altijd meer beschikken over mensen met ervaring.
Werknemers hebben dringend behoefte aan een onafhankelijk klokkenluiders-adviespunt voor het melden van misstanden op de werkvloer. Oorzaak is de grote hoeveelheid bestaande regelingen en meldinstanties, waardoor de huidige situatie voor veel medewerkers erg complex is.
De werkgelegenheid wordt structureel bedreigd. Alle partijen moeten bijdragen aan een oplossing zo betoogt Fons Janssen, voormalig hoofd arbeidsmarktpolitiek op het ministerie van Sociale Zaken in een ingezonden brief in De Volkskrant.
Het terugbrengen van de jaarlijkse pensioenopbouw per 1 januari 2015 heeft enorme gevolgen voor medewerkers met een salaris van €100.000 of meer. In het slechtste geval missen zij tot meer dan 70 procent van hun pensioenopbouw. Dit concludeert adviesbureau Hay Group naar aanleiding van berekeningen die betrekking hebben op de nieuwe pensioenwetgeving.
Van thuiswerkplek tot third workplace in een horecagelegenheid, medewerkers brengen steeds meer werktijd door buiten de directe werkomgeving. Welke rol speelt HR op deze externe workplaces?
Werkgevers die eigenrisicodrager (ERD) zijn voor de Ziektewet krijgen hun bankgarantie van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) terug. Deze bankgarantie is namelijk sinds 1 juli 2014 niet meer nodig.
Ondanks de aantrekkende economie moet de financiële sector rekening houden met verder verlies van banen de komende jaren. Dit blijkt uit een sectoranalyse die UWV heeft gepubliceerd. UWV gaat uit van een afname van 15.000 banen de komende vijf jaar, een krimp van zes procent. Sinds 2007 nam de werkgelegenheid in de sector al af met 38.000 banen. Ondanks het banenverlies is het belang van de financiële sector gegroeid tijdens de crisis. Ook ziet UWV goede kansen op werk of stage in bepaalde financiële beroepen.
De FNV wil dat er meer dwingende maatregelen worden genomen om stress te voorkomen. Uit cijfers van arbodienst ArboNed blijkt namelijk dat het stressgerelateerd verzuim in het eerste halfjaar van 2014 acht keer hoger lag dan in 2009.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling