In de Eerste Kamer hebben alle partijen ingestemd met de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De wet biedt een belangrijke basis voor het bereiken van gelijk loon voor gelijk werk. Het zorgt ervoor dat uitbuiting, onderbetaling van werknemers en oneerlijke concurrentie worden tegengegaan aldus het ministerie.
Meer dan de helft van de Nederlandse HR-managers geeft aan uitzendkrachten te blijven inzetten voor tijdelijke vervanging van vaste medewerkers. Andere situaties waarvoor HR-managers uitzendkrachten blijven inzetten, zijn project management, operationele ondersteuning, bij wijze van proefperiode en change management. 7 Procent geeft aan niet met uitzendkrachten te werken en nog eens 7 procent geeft aan nog geen idee te hebben of zij uitzendkrachten inzetten na de inwerkingtreding van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid
Ruim een kwart van de mensen in Nederland is weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Afgelopen jaar waren een half miljoen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Om dit probleem tegen te gaan start minister Asscher van Sociale Zaken en werkgelegenheid (SZW) vandaag een campagne.
Om de jeugdwerkloosheid, die nog altijd te hoog is, een ‘boost’ te geven, kunnen werkgevers vanaf 1 juli 2015 gebruikmaken van een verruimde premiekorting voor jongeren. Werkgevers kunnen vanaf die datum ook een premiekorting krijgen als zij een jongere uit de bijstand of WW aannemen bij een dienstverband van 24 uur per week.
De pestkop, het slachtoffer en de zwijgende meerderheid. De patronen op het schoolplein herhalen zich op de werkvloer. Het is de kunst die te doorbreken. Daarin hebben alle betrokkenen een rol: de collega die gepest wordt, de collega(’s) en/of leidinggevende die pestgedrag vertonen en degenen die toekijken. Vooral als leidinggevende heb je invloed. Hoe kun jij de sfeer in het team positief beïnvloeden?
De flexibilisering van de arbeidsmarkt roept nieuwe vragen op als het gaat om arbeidsomstandigheden. Zo zijn tijdelijke arbeidskrachten significant vaker slachtoffer van ongevallen dan vaste werknemers, vooral in de bouw. Een mogelijke verklaring is het gebrek aan kennis en vaardigheden bij tijdelijke arbeidskrachten. Ook niet-Nederlandse arbeidskrachten zijn relatief vaak het slachtoffer van een (dodelijk) arbeidsongeval. Het niet spreken van de voertaal was daarbij vaak een factor. Dit staat te lezen in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
De Eerste Kamer heeft dinsdag 26 mei met minister Asscher van SZW gedebatteerd over de Wet aanpak schijnconstructies. Een onderdeel van de wet wordt waarschijnlijk naar 1 januari 2016 verschoven. Als de Senaat op 2 juni a.s. over de wet stemt en naar verwachting afhamert, wordt de rest per 1 juli 2015 van kracht.
De termijn voor de laatste aanvraagperiode voor het banenplan is verlengd tot 15 september. Hiermee hebben vakbonden en werkgevers ruim drie maanden meer tijd.Verschillende regio's en sectoren hadden om meer tijd gevraagd om maatregelen uit te werken waarmee ze met ontslag bedreigde werknemers of werklozen via om- of bijscholing aan werk hopen te helpen.
Colliers International start een experiment waarin 40 medewerkers op basis van wearable technologie en ‘self-tracking’ gedurende één jaar hun levensritme, productiviteit en well-being in kaart brengen. Doel is de juiste balans te vinden tussen ‘well-being’ en ‘well billing’. Verbeteren van je eigen leefritme en productiviteit door inzicht in de optimale balans tussen welzijn, productiviteit, stress en gezondheid.
Bijna de helft van de 818.000 Nederlandse arbeidsongeschikten kampt met psychische problemen. Het overgrote deel daarvan is arbeidsongeschikt geraakt vanwege psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit staat in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling