Bijna twee op de drie CEO's over de hele wereld verwachten dat werknemers in de komende drie jaar weer fulltime naar kantoor gaan. Ook gelooft een meerderheid dat beloningen en promoties kunnen worden ingezet om aanwezigheid op de werkplek te stimuleren.
Op de drukbezochte HR Day 2023 in het Spant! in Bussum stond alles in het teken van de Circle of Influence. Ook was het die dag Diversity Day, een thema dat tevens als een rode draad door het uitgebreide programma heen liep.
Het verschil tussen wat mannen en vrouwen gemiddeld verdienen, is de afgelopen twee jaar groter geworden. Dat melden platform Intermediair en de Nyenrode Business Universiteit op basis van tweejaarlijks onderzoek. Was het verschil in salaris in 2021 nog 5 procent, de loonkloof is dit jaar gestegen naar 7,4 procent.
Zelfs in deze tijden van grote personeelskrapte hanteren bedrijven bij de werving en selectie van personeel traditionele criteria. Van een op ‘skills’ gebaseerde aannamepraktijk is geen sprake. Dit betekent dat veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt niet aan het werk komen. Dat blijkt uit het artikel 'Wie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek?' in het Tijdschrift voor HRM.
Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.
Grensoverschrijdend gedrag is een black box voor HR-professionals: een tiende slaagt er niet in een beeld te krijgen of dit gedrag aan de orde is. Het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is bij tien procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties toegenomen. Een kwart van hen ziet de behoefte aan vertrouwenspersonen groeien. Hoe als HR dit aan te pakken? Enkele initiatieven en eigen ervaringen.
Het demissionaire kabinet maakt structureel ruim twee miljard euro extra per jaar vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Dat blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota. Wat gaan werkgevers en werknemers van alle plannen merken? De belangrijkste veranderingen op een rij.
Weet je hoe je informatie kritisch beoordeelt, hoe je apparaten veilig houdt en hoe AI werkt? Met de nieuwe tool DigIQ kunnen alle Nederlanders van tien jaar en ouder testen wat ze online kunnen en hoe dit te verbeteren. De DigIQ is ook geschikt voor organisaties en scholen die de digitale competenties van medewerkers of/en studenten willen versterken. De websitecode kan dan worden gepersonaliseerd.
Bij gemeenten en provincies werken steeds meer externen. Zien ambtenaren hen als ‘echte’ collega’s? Nee, zo blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur in samenwerking met I&O Research. Vooral ambtenaren boven de 40 jaar niet.
Meer dan de helft van alle werkenden in Nederland ervaart één of meerdere keren per week stress. Iets meer dan de helft (54%) voelt zich in zo’n geval gesteund door de leidinggevende. Meer dan een kwart (27%) geeft aan dat de werkgever helemaal niets doet om de mentale gezondheid van medewerkers te bevorderen. Doen ze dit wel dan dan doen ze dit in de vorm van extra vrije dagen en het intensiveren van de communicatie en het contact met hun medewerkers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling