Ondanks dat bij het merendeel van de bedrijven in Nederland HNW is ingevoerd, lijkt het omzetten van het HNW-ideaal naar de praktijk lastiger dan vooraf gedacht. Kansen worden dan ook niet volledig benut, met name ten aanzien van thuiswerken.
Het management van de Best Workplaces excelleert in het geven van oprechte persoonlijke aandacht op de werkvloer. Maar dat niet alleen, ze betrekken hun medewerkers ook bij het nemen van beslissingen die invloed hebben op het werk en de werkomgeving. Dit blijkt uit de resultaten van het Best Workplaces onderzoek 2016 van Great Place to Work® onder ruim 29.000 respondenten.
Vier op de tien werknemers met een flexibele baan blijven één tot vijf jaar in de zogenoemde flexibele schil. De helft zit maximaal één jaar in de flexibele schil. Bijna één op de tien flexwerknemers blijft langer dan vijf jaar flexwerken. Flexibele werknemers in het openbaar bestuur stromen vaker uit naar een vaste baan dan flexwerkers in andere bedrijfstakken.
Door hun internationale werkervaring kunnen buitenlandse leiders beter bruggen slaan in multiculturele teams dan lokale leiders. Managers uit het land zelf kunnen deze vaardigheid ook leren wanneer ze leiding gaan geven aan een multicultureel team, al duurt het dan wel wat langer voordat ze net zo effectief worden. Dit ontdekte Katja Raithel van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) in haar promotieonderzoek.
Naar verwachting treedt op 1 juli 2016 de Wet Huis voor Klokkenluiders in werking. Alle werkgevers bij wie ten minste 50 personen werkzaam zijn, zijn dan wettelijk verplicht een interne meldregeling te hebben. Het Adviespunt Klokkenluiders adviseert werkgevers niet te wachten tot die tijd, maar tijdig een (aangepaste) interne meldregeling vast te stellen. De Ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de interne meldregeling. Het is daarom verstandig om de OR hier in een vroeg stadium bij te betrekken aldus het adviespunt.
Het aantal mensen met een chronische ziekte stijgt de komende jaren verder. Van 5,3 miljoen mensen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Nu al heeft ongeveer 1 op de 5 mensen in de beroepsbevolking één of meer chronische ziekten. Dat zal de komende jaren toenemen, mede doordat steeds meer mensen langer doorwerken. Om chronisch zieken aan het werk te houden doet de Sociaal Economische Raad (SER) aanbevelingen om de ondersteuning te verbeteren en meer te doen aan preventie.
Op basis van Europese wetgeving (Detacheringsrichtlijn) zijn werkgevers al verplicht om buitenlandse arbeidskrachten die in Nederland werken, ten minste het in Nederland geldende wettelijke minimumloon te betalen. Als een toepasselijke CAO algemeen verbindend is verklaard, dient ten minste dit CAO-loon te worden betaald. Omdat buitenlandse en Nederlandse wetgeving niet goed op elkaar aansluiten, zorgt de wetgeving in de praktijk niet altijd voor het door de wetgever gewenste resultaat.
Ruim één op de vier medewerkers heeft wel eens een conflict gehad met de werkgever. Mannen en vrouwen lossen een dergelijk conflict net even anders op. Dit blijkt uit het Rechtsbijstand Onderzoek van Nationale-Nederlanden.
Bedrijven en werknemers wereldwijd zien een verschuiving in het werken gestuurd door snelle technologische, culturele en economische ontwikkelingen. Ze zijn zich er bovendien van bewust dat ze zich moeten aanpassen. Europese werknemers tonen zich echter vaak onzeker over het voortdurend moeten aanleren van nieuwe vaardigheden. Dit en meer blijkt uit het onderzoek Evolution of Work, een mondiaal onderzoek naar werktrends dat ADP Research Institute® heeft uitgevoerd onder 2000 mensen in 13 landen.
Er waren in februari 581.000 werklozen, wat neerkomt op 6,5 procent van de beroepsbevolking. In februari waren er meer werklozen dan een maand eerder. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde de werkloosheid nog wel. Deze daling ging samen met een stijging van het aantal werkenden. Dat meldt CBS.