Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat driekwart van de werkgevers vindt dat de financiële gezondheid van werknemers een belangrijk onderdeel van het HR-beleid is. Ook wil 80 procent van de werkgevers werknemers met geldproblemen graag ondersteunen. Tegelijkertijd vindt een derde van de werkgevers financiële problemen van werknemers een reden een contract niet te verlengen. Zorgelijk aldus het Nibud. Een werkgever kan pas echt goed helpen als de werknemer niet meer bang is om vanwege schulden ontslagen te worden.
Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Dat vinden werknemers een aparte gang van zaken. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad.
De verschuiving naar digitale bedrijfsmodellen vereist verandering van de kernprocessen van organisaties en de grootste hindernis daarbij zijn mensen – niet de technologie of financiële beperkingen. Hoe kunt u hier vanuit HR adequaat op inspelen? Drie aanbevelingen om u op weg te helpen.
Anders dan veel werkgevers denken, zijn Nederlandse werknemers vrij ‘honkvast’. Bijna driekwart wil helemaal niet jobhoppen: zij werken liever hun hele leven voor één werkgever dan dat ze elk jaar wisselen van baan. Daarnaast vinden de meeste medewerkers ruime secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker dan een hoog salaris en krijgen ze liever vrijheid in hun werk dan complimenten over hun prestaties. Een meerderheid werkt liever in zijn comfort zone dan dat hij constant wordt uitgedaagd.
Slechte werkomstandigheden hebben een negatieve invloed op werknemers. Dit leidt tot ziekte, demotivatie, of zelfs het vertrek van werknemers. Oorzaken zijn bijvoorbeeld warmte, te weinig ruimte of zelf gevaarlijke omstandigheden. Geluidsoverlast blijkt de nummer 1 kwelling voor werknemers te zijn.
De werkloosheidsuitkering voor ouderen blijft maximaal drie jaar en twee maanden. Werkgevers zijn met een aanvulling op de WW-uitkering akkoord gegaan. Zij het onder voorwaarden.
Twee jaar loonbetaling bij ziekte, lastenverlaging voor ondernemers en meer flexibiliteit in pensioen zijn HR-onderwerpen waar een kabinet van CDA, D66, GroenLinks en VVD zich straks over moeten buigen. Het zijn onderwerpen die leven op de werkvloer blijkt onder andere uit onderzoek. In grote lijnen zijn de partijen het op deze punten met elkaar eens in hun verkiezingsprogramma’s, de meningen verschillen echter in de manier waarop de doelen uiteindelijk moeten worden bereikt. De flexibele schil is een gevoelig onderwerp. Met name de duur van arbeidscontracten en de inzet van zzp-ers kunnen voor veel discussie zorgen.
De subsidieregeling voor het aannemen van gehandicapten, de zogenoemde Participatiewet, moet drastisch worden versoepeld. De regels zijn nu zo streng dat werkgevers bijna geen passende kandidaten meer vinden. Dat zegt Aart van der Gaag, commissaris 100.000 banen namens werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO in het Financieele Dagblad.
Hoewel Agile werken zich de laatste tijd ontpopt tot een ware hype op de werkvloer, heerst er in de praktijk nog veel onduidelijkheid over deze werkmethode. Hoe goed wordt Agile toegepast in Nederland? En waar moeten organisaties aan voldoen om zich een voorloper te noemen?
Jumbo heeft bekend gemaakt geen cao met vakbonden FNV Handel en CNV Vakmensen te willen afsluiten. In plaats daarvan wil het supermarktconcern een arbeidsvoorwaardenregeling met de ondernemingsraad (OR) afspreken. Volgens Harry van de Kraats, algemeen directeur van werkgeversvereniging AWVN, is zo'n regeling een prima alternatief.