Mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben maar op basis van een opdrachtovereenkomst (ovo) werken, vallen vanaf 1 januari 2018 onder het wettelijk minimumloon (WML). De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid besloten dat deze regeling nu ook wordt uitgebreid naar de mensen die op basis van een andere overeenkomst werken, zoals een aanneem-, uitgeef-, of vervoersovereenkomst
Staatssecretaris Wiebes gaf in een debat over de voortgang van de Wet DBA toe dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld. Dit terwijl 12 bedrijven als 'kwaadwillend' zijn aangemerkt.
De uitbreiding van het vaderschapsverlof van twee naar vijf dagen wordt toch weer uitgesteld. De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben het wetsvoorstel van de agenda afgehaald en in de ijskast gezet. Daardoor gaat de uitbreiding volgend jaar waarschijnlijk niet door omdat de invoeringstijd dan te kort is.
Het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen steeg in 2016 met 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer zo blijkt uit een rapport van de arbeidsinspectie. Vooral in de vakantieperiode lopen werknemers meer risico op betrokkenheid bij een bedrijfsongeval.
Met de komst van de ‘General Data Protection Regulation (GDPR)’ riskeren bedrijven hoge boetes als zij niet voldoen aan de strenge eisen die de wet aan hun databeleid stelt. Vooral HR-afdelingen lopen opvallend veel risico lopen.
Hoe zijn bij u de arbeidsvoorwaarden geregeld? Ziet u nut of noodzaak om deze te verbeteren? 87 Procent van de bedrijven in Nederland in ieder geval wel zo blijkt uit het Nationaal Beloningsonderzoek van Human Capital Group onder 250 bedrijven in Nederland.
De belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht per 1 juli 2017.
Ruim een kwart van werkend Nederland is niet betrokken bij collega’s en 14 procent geeft aan de meeste collega’s niet te kennen.
De afgelopen tijd hebben prominente instituten als DNB, het IMF en het CPB geopperd dat hogere loonstijgingen in Nederland wenselijk zouden zijn. Dat wil echter nog niet zeggen dat hogere loonstijgingen daadwerkelijk worden doorgevoerd.
Werkgevers die mensen in dienst nemen die na 1 januari 2018 56 jaar of ouder zijn, worden gecompenseerd als deze werknemers uitvallen vanwege ziekte. Het gaat om mensen die meer dan een jaar werkloos zijn en een ww-uitkering hebben ontvangen. Dat staat in de verzamelwet waarmee de ministerraad heeft ingestemd op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling