Bij controle van 500 uitzendbureaus zijn door de Inspectie SZW 131 boetes uitgedeeld voor in totaal ruim 1,3 miljoen euro. De meeste overtredingen zijn onderbetaling van de uitzendkrachten.
Werknemers in de horeca bleven in 2016 het minst ziek thuis, werknemers in het openbaar bestuur het meest. De verschillen in verzuim hangen samen met de arbeidsomstandigheden in een bedrijfstak, kenmerken van de werknemers, en de bedrijfsgrootte. Zo heeft het lagere verzuim in de horeca er onder meer mee te maken dat er naar verhouding veel jonge werknemers in deze bedrijfstak werkzaam zijn. Dit meldt het CBS op basis van een publicatie over de verschillen in ziekteverzuim tussen bedrijfstakken.
Organisaties kunnen zich weer inschrijven voor de HR Proffie, de jaarlijkse vakprijs voor het beste HR-beleid van Nederland. De HR Proffie onderstreept het belang van een inspirerend en doeltreffend HR-beleid voor het succes van een organisatie. Aanmelden kan tot en met 30 september.
Werkgevers verwachten volgend jaar meer moeite te hebben om talent aan boord te houden. Organisaties kunnen zich volgens HR-professionals vooral in de uitstraling in termen van cultuur en sfeer onderscheiden. Maar kijkend naar de middelen die HR-afdelingen inzetten, blijkt dat de arbeidsmarktcommunicatie nog steeds vrij traditioneel is.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt € 12,5 miljoen beschikbaar voor projecten om werkenden langer gezond en vitaal aan het werk te houden. De subsidie kan worden aangevraagd door Onderwijs & Ontwikkelingsfondsen en samenwerkingsverbanden van sociale partners.
De werkloze beroepsbevolking neemt af en HR-professionals beginnen in bepaalde sectoren krapte op de arbeidsmarkt te merken. Ruim de helft van de HR-professionals geeft in een recent onderzoek aan dat zij knelpunten ervaren bij het werven van nieuwe werknemers.
Werkgevers moeten hun wervings- en sollicitatieprocessen nog veel meer inrichten op de explosieve opkomst van mobiel, anders missen zij straks een groot deel van het talent op de arbeidsmarkt.
De komende jaren zullen werkpraktijken, organisatiestructuur en kantooromgevingen aanzienlijke veranderingen ondergaan. En op dit moment brengt nog maar 11% van de werknemers de werktijd uitsluitend in een kantooromgeving door. Tegelijkertijd ondersteunt een vijfde van de werkgevers flexibiliteit qua werklocatie nog niet.
In juli 2015 is de ontslagvergoeding versoberd. Na twee jaar of langer bij een bedrijf te hebben gewerkt hebben werknemers recht op een transitievergoeding van maximaal 76.000 euro of een jaarsalaris. De Hoge Raad heeft nu echter bepaald dat werknemers recht hebben op maatwerk.
Ook in 2016 hebben werkgevers in de markt meer banen voor mensen met een beperking ingericht dan in het sociaal akkoord met het kabinet is afgesproken. Daar staat tegenover dat overheidswerkgevers de doelstelling vorig jaar niet haalden. Dit blijkt uit cijfers van de zogenoemde tweemeting die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft doorgestuurd naar de Tweede Kamer.