Stop met beoordelingsgesprekken en ga voor doorlopende coaching. Dat is het advies van Kilian Wawoe, docent aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, die jarenlang onderzoek deed naar het meten van prestaties op de werkvloer. Op basis van de lessons learned van teams die goed presteren, heeft hij een aantal tips.
Het Nederlandse personeel en directie van T-Mobile krijgen niet langer variabele beloningen voor individuele prestaties. Deze beloningen werken verkeerd – solistisch – gedrag in de hand, zorgen voor scheve gezichten en de resultaten voor het bedrijf gaan er niet of nauwelijks op vooruit. Ze werken alleen voor verkopers. Dit zegt HR-directeur van het telecombedrijf David Thomas in een interview met het Financieele Dagblad.
De Universiteit Maastricht gaat onderzoeken hoe je laagopgeleide medewerkers kunt laten meepraten over een gezonde werkplek. Dankzij een ZonMw subsidie van € 600.000,- en € 90.000,- van het Kenniscentrum voor Sociale Werkgelegenheid SBCM starten twee onderzoeksprojecten op het terrein van ’gezond werk voor laagopgeleiden’. Het gaat om onderzoeken en interventies die zijn gebaseerd op dialoog en participatie.
Het is duidelijk dat digitalisering en robotisering een trend zijn, maar voor de meeste HR-professionals is het niet vanzelfsprekend dat hun afdeling daar het voortouw in neemt. Tegelijkertijd vinden de meeste HR-professionals het niet bijzonder moeilijk om de technologische ontwikkelingen bij te houden.
Nederlandse rechters oordelen relatief mild over bewezen seksuele intimidatie op de werkvloer en zien er maar zelden aanleiding in voor ontslag op staande voet. Dat zeggen arbeidsrechtadvocaten Maartje Govaert, Mirjam Decoz en Stefan Sagel op basis van eigen onderzoek en ervaringen in het Financieele Dagblad.
Welke ontwikkelingen hebben HR-professionals nog onvoldoende op de radar? Bas van de Haterd, adviseur vanuit Van de Haterd Consultancy en docent van onder meer de 'HR-boostcamp Slimmer werven van nieuwe medewerkers' neemt in deel 1 van deze serie de nieuwste manieren van selecteren onder de loep. ’Weg met het CV, benut technologie om veel effectiever te selecteren’
74 procent van de Nederlanders meldt zich niet ziek bij (lichte) griep. Dat blijkt uit landelijk onderzoek in opdracht van HR-bureau Tentoo, onder meer dan duizend Nederlanders. Opmerkelijk is dat 62 procent vindt dat een financiële bonus bijdraagt aan het terugdringen van ziekteverzuim.
De meeste organisaties betalen in 2018 meer werkgeverslasten. Na een lastendaling vorig jaar, betalen werkgevers dit jaar meer voor algemene bijdragen zoals de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW), het Arbeidsongeschiktheidsfonds (AOF) en de algemene werkloosheidspremie (AWF).
Bijna iedere werknemer gaat er in 2018 in nettoloon iets op vooruit. Doordat zij in 2018 minder belasting betalen, ontvangen werknemers met een minimum (1.578 euro) of modaal (2.894 euro) salaris maandelijks netto 7 euro meer op hun bankrekening. Mensen die anderhalf keer modaal verdienen, zien vanaf januari bijna 8 euro meer onderaan de salarisstrook staan.
Ongeveer een op de zes werknemers die in 2016 ten minste twee jaar bij hun werkgever werkten, hebben in de voorafgaande twee jaar bij deze werkgever promotie gemaakt. Dat meldt het CBS op basis van een nieuwe publicatie in Statistische trends.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling