Alle werkgevers samen hebben weer ruimschoots meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking gemaakt dan is afgesproken. Op het pad hier naartoe stonden de werkgevers vorig jaar voor 33.000 extra banen aan de lat. Dat zijn er bijna 37.000 geworden. Werkgevers van de overheid hebben hun doelstelling opnieuw niet gehaald; wel hebben zij het aantal extra banen in een jaar tijd bijna weten te verdubbelen.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal maatregelen genomen om knelpunten in de uitvoering van de sectorindeling in de premieheffing voor de WW, ZW en WGA aan te pakken. Deze zijn per direct ingegaan. Ook heeft de ministerraad er mee ingestemd om de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor advies naar de Raad van State te sturen.
Nederlandse werknemers kijken anders naar salaris en vergoedingen dan Europese collega’s. Slechts 39% geeft aan dat salaris en vergoedingen een motiverende rol spelen op het werk, vorig jaar was dit nog 42%. Hoewel salaris daarmee nog steeds de grootste rol speelt, hechten Nederlanders een stuk minder waarde aan het salaris dan hun Europese collega’s (47%). Enkel de collega’s in Zwitserland hechten nog minder waarde aan hun beloning.
Medewerkers met een volledig digitale werkplek, de zogenoemde digital revolutionaries, zijn bijna zeventig procent productiever dan medewerkers met een traditionele werkplek. Daarnaast zorgt een digitale werkplek ervoor dat medewerkers, met name in grote organisaties, elkaar een stuk sneller weten te vinden en beter samenwerken.
Het gemiddelde verzuim in Nederland van medewerkers werkzaam in het mkb (< 200 medewerkers) is in 2017 gestegen naar 3,5%, ten opzichte van 3,4% in 2016. Deze stijging zet door in de eerste 5 maanden van 2018 naar 3,8%. Van het langdurend verzuim in 2017 (> 6 weken) valt 33% uit door psychische klachten, dit is een lichte stijging ten opzichte van 2016 (32%). Dit baseert ArboNed op een analyse van haar data.
"De cao’s die in 2018 worden afgesloten, zijn te weinig gericht op de toekomst. Er wordt veel te weinig afgesproken over investeringen in de kwaliteit van de beroepsbevolking voor de lange termijn. Voorzover in cao’s wél toekomstgerichte afspraken worden gemaakt, zijn die vooral kostenverhogend." Dat stelt directeur Gerard Groten van werkgeversvereniging AWVN.
Ruim een kwart (26,4%) van de organisaties in Nederland doet een beroep op freelancers voor het uitvoeren van corebusinesstaken. Maar in meer dan de helft van deze organisaties (52,8%) in dit land worden HR-afdelingen buiten het proces voor de inzet van freelancers gehouden.
De staatssecretaris gaat na hoe ze dit effectief kan doen en denkt daarbij onder andere aan het scannen van vacatureteksten of het inzetten van mystery calls en mystery guests. Daarnaast overweegt de staatssecretaris ondernemingen te vragen een paragraaf in hun jaarverslag op te nemen waarin zij de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in hun organisatie transparant maken.
Door robotisering en digitalisering gaat administratief werk grotendeels veranderen en deels verdwijnen. Ook ontstaan er nieuwe banen. Op de werkvloer zie je straks drone-verkeersleiders, data-gijzeling experts en staat Google Assistant je te hulp. Tijdens de administratieve CrossOver nemen administratief medewerkers van tien verschillende organisaties het heft in eigen handen – zij laten zien hoe zij zich klaar maken voor de toekomst.
Het thema Robotisering staat op de 21ᵉ plaats van de HR-prioriteitenlijst. Dit terwijl technologische ontwikkelingen, zoals automatisering en robotisering, verstrekkende gevolgen hebben voor werkprocessen en de arbeidsmarkt. Functies verdwijnen, nieuwe functies verschijnen en personeel heeft andere vaardigheden nodig.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling