Het is té makkelijk en onjuist om alleen naar werkgevers te kijken wanneer bij een werknemer een burn-out dreigt, er schulden zijn of gezondheidsproblemen. Dat stellen VNO-NCW en MKB-Nederland als reactie op een essay van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), dat onderzoekt waar het groeiende aantal burn-outs en stressgerelateerde ziekten vandaan komt.
Een nationaal actieplan is nodig om te zorgen dat Nederland niet verder achterop raakt als het gaat om kunstmatige intelligentie. In het plan moet onder meer extra financiering vanuit bedrijven en overheid centraal staan, en slimme samenwerking tussen kennisinstellingen, ondernemingen en overheid.
Een blended workforce zorgt voor een nieuwe teamdynamiek. Professionals zien zowel voor- als nadelen aan deze werkwijze. Het grootste voordeel is de flexibiliteit (71%), daar tegenover staat de onderlinge concurrentiestrijd die een blended workforce met zich mee kan brengen (62%).
De beloning van zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van de economische groei en de daarmee samenhangende krapte op de arbeidsmarkt. Zelfstandigen verdienen inmiddels per uur al 15% meer dan in 2013, voor werknemers is dat ruim 5%.
Gezocht: een starter, een student, een jonge hond. Of simpelweg: mensen tussen de 18 en 35. Leeftijdsdiscriminatie is een probleem dat een groot effect heeft op oudere werkzoekenden. Dat begint bij de vacatureteksten. Het College voor de Rechten van de Mens heeft onderzocht hoe vaak leeftijdsdiscriminatie voorkomt in vacatureteksten en wat het effect ervan is op een werkzoekende. In de 1,8 miljoen onderzochte vacatures is in 40.000 tot 60.000 gevallen leeftijd een criterium.
De werkdruk stijgt, maar Nederlanders hebben het weer meer naar hun zin op het werk. De gemiddelde tevredenheid ligt dit jaar op een 7. Dat is zo’n 0,3 punt hoger dan in 2017. Ook is werkend Nederland enthousiaster over zijn werkgever: flink meer medewerkers zouden hun werkgever aanbevelen.
In de Wet op de Medische Keuringen staat dat vragen stellen aan sollicitanten over hun gezondheid niet mag. Niet in de gesprekken en niet in sollicitatieformulieren. Toch gebeurt het, bijvoorbeeld over medicijngebruik en arbeidsgeschiktheid. Sollicitanten worden daarmee aangetast in hun privacy. De Commissie Klachtenbehandeling Aanstellingskeuringen (CKA) vraagt bedrijven en brancheorganisaties om hier aandacht aan te besteden.
Hoe moet u werk de komende jaren organiseren om de continuïteit van de organisatie te waarborgen? Hoe blijft u een aantrekkelijke werkgever voor behoud en het aantrekken van talent? En wat is de impact van technologie op werken in het algemeen en uw baan in het bijzonder? Tomorrow@work 2018 geeft u op 20 november in Amersfoort waardevolle input voor het beantwoorden van deze vragen. Hier alvast een tipje van de sluier.
Twintig procent van de werkende Nederlanders werkt wel eens thuis om collega’s te ontwijken. Van de alleenwonenden werkt zelfs ruim een kwart thuis om (bepaalde) collega’s niet onder ogen te hoeven komen.
Het Klimaatakkoord is een belangrijke stap dichterbij gekomen aldus het Klimaatberaad. Alle partijen die afgelopen maanden hebben meegewerkt, onderschrijven het Voorstel voor hoofdlijnen van het Klimaatakkoord. Een van de partijen is de taakgroep Arbeidsmarkt en Scholing. Deze taakgroep heeft in haar advies onder meer zeven handvatten voor integraal arbeidsmarktbeleid opgesteld.