Hoe zorgen we er voor dat goede voornemens standhouden, en niet op Blue Monday alweer vergeten zijn? Een aantal concrete handvatten die het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ontwikkeld om gezond & veilig werken te bevorderen.
85 procent van de Nederlandse managers vindt innoveren van levensbelang voor het voortbestaan van hun organisatie. Maar innovatie gaat niet zonder slag of stoot. Een uitdaging is de innovatiemoeheid van medewerkers, waar een derde van de Nederlandse organisaties mee te kampen heeft. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Peilstok van de Nederlandse innovatie’ dat is uitgevoerd in opdracht van ilionx en QNH Consulting.
Investeren in persoonlijke ontwikkeling van werkenden moet als volwaardige arbeidsvoorwaarde worden aangemerkt. Afspraken over budgetten voor scholing en ontwikkeling worden dan als standaard onderdeel van het totale beloningspakket gerekend. Ook moet het belang van scholing op de werkplek beter onderkend worden. Dat stellen de gezamenlijke werkgevers, verenigd in VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN, in hun arbeidsvoorwaardennota voor 2019.
Een gezonde werkomgeving zorgt voor een stijging in productiviteit met maar liefst 10%. Dit zegt D/Dock met hun Healing Office onderzoek te hebben aangetoond.
Maaltijdbezorgers van online platform Deliveroo zijn geen zzp’ers, maar moeten als werknemer worden gezien en dus volgens de cao worden betaald. Dat was het oordeel van de rechtbank Amsterdam in twee zaken die vakbond FNV had aangespannen.
De rol van HR gaat structureel veranderen onder invloed van nieuwe technologieën zoals machine learning en artificial intelligence. "HR zal steeds meer een centrale rol krijgen om de organisatie te helpen bij de inzet van die technologie," denkt Rina Joosten, mede-oprichter en CCO van Seedlink Technologies. Het hele speelveld rondom kunstmatige intelligentie groeit en hierdoor komt HR in een nieuwe rol.
De invloed van HR in de gehele organisatie is in de afgelopen drie jaar volgens Europese HRM'ers toegenomen en het merendeel ervaart een verhoging van de geloofwaardigheid van HR binnen leiderschapsteams. Ook het budget is bij de meesten in de afgelopen jaren gestegen. Dit en meer zijn de belangrijkste bevindingen uit het jaarlijkse onderzoek van Great Place to Work onder 700 HR-professionals uit dertien Europese landen.
21 procent van de Nederlandse werknemers heeft geen enkel idee wat de bedrijfsdoelstellingen zijn van de organisatie. Zij weten niet wat de koers van de organisatie is voor de komende periode. In meer dan een kwart van de gevallen (27%) worden de bedrijfsdoelstellingen één keer per jaar gepresenteerd. Vaak aan het begin van het jaar. In sommige gevallen wordt er nooit meer teruggekomen op de doelstellingen die door en voor de organisatie zijn opgesteld (17%).
In veel organisaties wordt het belang van HR Analytics inmiddels onderkend; het analyseren en interpreteren van data is onmisbaar om te komen tot datagedreven HR-beleid. Maar hoe zet je de volgende stap, met HR Analytics echt waarde creëren voor de organisatie? Op het 4e Nationaal HR Analytics Congres op 16 mei in Bunnik staat deze vraag centraal.
"Vroeger praatten wij met de personeelsmanagers, tegenwoordig met de inkopers. Die kopen de kopjes en schoteltjes en de laptops, en die kopen nu ook het personeel in." Deze uitspraak doet Jurriën Koops, directeur van uitzendbond ABU in de Volkskrant. Hij waarschuwt voor oprukkende platformbedrijven zoals Uber, Helpling en Deliveroo en achterblijvende regelgeving voor zzp'ers.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling