Voor lijnmanagers komt het ieder jaar weer terug: het voeren van doelstellingen-, voortgangs- en beoordelingsgesprekken met medewerkers. Periodieke afstemming tussen mens en werk is belangrijk voor een effectieve en lerende organisatie en de ontwikkeling van medewerkers. Maar de praktijk is weerbarstiger.
Gamification en virtual reality bieden vele mogelijkheden om de manier waarop mensen leren en werken te verbeteren. Mensen leren slechts een heel klein deel (10 procent) van formele trainingen. De heilige graal zit in de 70 procent die je leert door uitdagende opdrachten tijdens het werk.
De huizenmarkt is inmiddels weer ‘booming’. Dit betekent ook dat veel werknemers hun werkgever benaderen voor een werkgeversverklaring ten behoeve van de bank. Zonder een dergelijke verklaring is het verkrijgen van een hypotheek meestal onmogelijk. In sommige gevallen rijst de vraag of de gevraagde verklaring wel kan worden afgegeven en of daarmee geen verkeerde verwachtingen worden gewekt. Er zijn namelijk risico’s bij (bewuste) onjuistheid van de verklaring.
Werkgevers zijn zich onvoldoende bewust van de zorgplichtrisico’s op het gebied van pensioencommunicatie. Om het pensioenbewustzijn onder medewerkers te vergroten en daarmee te voldoen aan de zorgplicht, pleit ik ervoor dat het pensioen een vast onderdeel wordt van het evaluatiegesprek.
Op het denkvlak gaat veel mis. Dat zullen de meesten beamen, maar wat moeten we daarmee? Behalve de reflex om denken volledig af te doen en ons doorverwijzen naar het veronderstelde alternatief: voelen? Of ons te verdiepen in de werking van het brein? Wat is de waarde van helder denken, van een gezonde, vrije geest? En hoe kunnen hiermee onnodige (arbeids)conflicten worden voorkomen?
Sinds de invoering van de WWZ is de werkgever de wettelijke transitievergoeding verschuldigd wanneer een arbeidsovereenkomst na minimaal 24 maanden dienstverband wordt beëindigd of niet wordt voortgezet op initiatief van de werkgever. Dit geldt ook ten aanzien van de werknemer die werkzaam was op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die van rechtswege is geëindigd. Kan de transitievergoeding al bij voorbaat worden doorberekend in het bruto uurloon van een werknemer?
Een artikel geïnspireerd op belevenissen bij HR Tech World Parijs. Organisaties zullen vaker communities gebruiken vanuit toegevoegde waarde voor medewerkers, klanten en partners. Talentmanagement van (mede-)werkers wordt hierbij impliciet gedreven door de community. Hoe zou dat kunnen werken?
Als organisatie wil je wendbaar zijn en adequaat kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. Dat vraagt om medewerkers die ook flexibel en inventief zijn, die op diverse manieren inzetbaar zijn en die over uiteenlopende capaciteiten en competenties beschikken. Dat lukt het best als je organisatie over een hybride medewerkersbestand beschikt.
Een individuele werknemer heeft in de regel weinig (legale) middelen om zijn werkgever onder druk te zetten als hij het ergens niet mee eens is. Werknemers kunnen als collectief echter wel degelijk invloed uitoefenen en iets gedaan krijgen. Er zijn diverse collectieve acties denkbaar, maar een uiterst pressiemiddel is toch wel het uitroepen van een staking. Hoe zit het ook alweer met staken – en vooral, wat mag wel, en wat mag niet?
"Door meer aandacht te besteden aan de 'gewone' medewerkers, kun je de motivatie van medewerkers én de performance van de organisatie sterk verbeteren." Dat stelt Christina Meyers, Docent Human Resource Studies aan Tilburg University. In haar blog geeft ze haar visie over een effectieve aanpak van talentmanagement, gebaseerd op haar eigen onderzoek.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling