Slapen is essentieel om goed te functioneren, maar een goede nachtrust is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Tien procent van de Nederlanders heeft last van slapeloosheid, ruim anderhalf miljoen mensen. In de leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar voelt ruim een kwart zich doorgaans slaperig, onder veertigplussers zelfs een derde. Wat kun je zelf aan slapeloosheid doen? En hoe kun je als werkgever een bijdrage leveren aan een betere nachtrust voor je medewerkers?
Iedereen wordt ziek. Daar kunt u als werkgever niet omheen. Dat is vervelend voor zowel uw werknemers als voor u. Zeker als het verzuim langdurig is of terugkerend. Er zijn echter manieren waarop werkgevers de pijn kunnen verzachten. Daarbij is het van belang dat zij zich realiseren dat verzuim vaak meer oorzaken heeft dan alleen medische.
Als Nederland op 15 maart 2017 naar de stembus gaat, staat ook de toekomst van ons sociale stelsel voor ziekte en arbeidsongeschiktheid op het spel. De druk op het huidige systeem is fors toegenomen: veel werkgevers vertonen risicomijdend gedrag en het leger zzp’ers is sterk gegroeid. Vrijwel alle politieke partijen zoeken naar oplossingen. Hun plannen leveren echter vooral toenemende complexiteit op, terwijl de effectiviteit afneemt. Zo dreigt de sociale zekerheid nodeloos ingewikkeld en ineffectief te worden.
Voor de crisis wisten we precies welk product of dienst we in de markt moesten zetten, om ons vervolgens om te draaien en van daaruit terug te kijken. Hier pasten we de organisatie en ons HR-beleid op aan. We noemden dat 'vooruitkijken', maar feitelijk gingen we achterstevoren de toekomst in. De essentiële verandering is dat we nu wel weten wat de marktvraag is, maar wat ons antwoord zal zijn. Het proces om tot een oplossing te komen is cruciaal geworden. Dat vergt aanpassingsvermogen van mens en organisatie. En van HR...
Technologie verandert ons leven, maar ook in ons werk ervaren we deze invloed. Zowel op de korte termijn als verder in de toekomst gaan er grote veranderingen plaatsvinden op de werkplek. Sommige van deze veranderingen zullen ons in eerste instantie wellicht buiten onze comfortzone plaatsen. Maar het merendeel van de veranderingen zullen we met volle overtuiging omarmen, waarbij we ons afvragen hoe we ooit zonder hadden gekund. Welke zes grote veranderingen kunnen we verwachten?
Bijna 2,7 miljoen werknemers in Nederland hebben te maken met een hoge werkdruk. Ongeveer een miljoen werknemers loopt het risico op een burn-out. De hoogste tijd voor een wet om ‘telefonisch niet bereikbaar te zijn’? Dat denk ik niet. Maar werkgevers moeten wel hun verantwoordelijkheid nemen en goede afspraken maken met hun werknemers.
Bij aanvang van de Wwz is een aantal functies aangewezen waarvoor bij cao of regeling kan worden bepaald dat de ketenbepaling niet van toepassing is. Hierbij moet het gaan om functies waarbij het vanwege de intrinsieke aard van de bedrijfsvoering en van de functies noodzakelijk is om te werken met bepaalde tijd contracten. Hierbij ging het bijvoorbeeld om profvoetballers. Inmiddels is de regeling uitgebreid. Om welke functies gaat het?
De eerste verrichtingen van de Amerikaanse president Trump zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk en lijken tegen alle (rationele) stromen in te gaan. Een gedachte-experiment: wat als we zijn 'principes' nu eens loslaten op HR?
De waarde van HR Analytics zit in het vermogen om te analyseren en te interpreteren en de toepassing daarvan voor de organisatie.
Michiel de Meij is HR Business Partner bij AstraZeneca te Zoetermeer, een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen. Hij vertelt over het toenemend belang van strategische personeelsplanning (SPP) voor de organisatie en de incompany training die hij hiervoor heeft gevolgd bij HR Academy.