Vorige week vond in Amsterdam HR Tech World plaats, het rondreizende congres dat de nieuwste ontwikkelingen laat zien op het gebied van technologie en digitalisering. Het bleek meteen de laatste editie onder deze naam. Welke technologische ontwikkelingen hebben de komende tijd impact op uw vakgebied?
Zowel werkgever als werknemer kijken reikhalzend uit naar een nieuw perspectief, om de pensioenzekerheid zoveel mogelijk te borgen. Vanuit werkgeversperspectief is het niet moeilijk te bedenken wat er aan het stelsel moet veranderen.
Bij schadelastbeheersing denken we eigenlijk direct aan verzekeraars die proberen zo weinig mogelijk uit te keren. En feitelijk klopt dat ook. Maar is dat zo erg?
De nieuwe regering geeft in het regeerakkoord aan dat het inzetbaar blijven van werknemers een primaire verantwoordelijkheid is van werkgevers en werknemers. De overheid zou voor de noodzakelijke randvoorwaarden zorgen. Namelijk door een ‘leven lang leren’ centraal te stellen en te verankeren dat toekomstige generaties productief en gezond kunnen werken tot de steeds hoger wordende AOW-leeftijd. Focus op toekomstige inzetbaarheid is absoluut een goede zaak. Op een belangrijk punt maakt de regering echter een cruciale denkfout: het terugbrengen van de collectieve premie in de WGA, de regeling voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers.
Sollicitanten afwijzen is nooit leuk. Toch heeft Edith Kruijswijk, HR manager van IMK Opleidingen, een manier gevonden om afgewezen sollicitanten een positief gevoel te geven. Hierdoor was een van de kandidaten zo aangenaam verrast dat ze ons heeft voorgedragen aan Kijk Haar!. Deze stichting zet zich in voor het respectvol omgaan met 50+ sollicitanten en een goed beleid ten aanzien van 50-plus werknemers. Voorzitter Patty Knoops wilde hier graag meer over weten en zocht ons op.
Er zijn maar weinig onderwerpen die meer aandacht hebben gekregen binnen talent management dan motivatie. Het opzettelijk beïnvloeden van het gedrag van je werknemers met de bedoeling om hun prestaties te verbeteren. En niet te vergeten de juiste man of vrouw op de juiste plek.
De moderne organisatie is een netwerkorganisatie. Steeds meer mensen werken in organisaties die flexibel zijn. Snel en creatief reageren op vragen uit de markt, op veranderende eisen en wensen van klanten is het motto geworden. Daardoor zijn de structuren van veel organisaties de laatste decennia veranderd en vragen organisaties van medewerkers meer flexibiliteit. Organiseren met talenten van medewerkers staat centraal.
Niet januari, maar net na de zomervakantie blijkt de ideale tijd voor goede voornemens, las ik afgelopen week in de Volkskrant. Waarom? In september beginnen voor veel mensen nieuwe routines en dat maakt het makkelijker om andere veranderingen door te voeren. Bovendien zijn we meer ontspannen en beter uitgerust aan het eind van de zomerperiode, dan na een drukke decembermaand.
In veel trainingen hanteren ze de volgende regel in: 21 dagen verander je een gewoonte en in drie maanden verander je gedrag. Want om je thuis te kunnen voelen bij een nieuwe gewoonte en deze onderdeel te maken van je dagelijks leven, heb je nu eenmaal oefentijd nodig. HR-managers kunnen deze regel ter harte nemen als het gaat om de integratie van nieuwe medewerkers. Hoe? Door gebruik te maken van een onboarding programma om nieuwkomers succesvol te laten integreren. En ja, ook zo’n traject neemt maar liefst 90 dagen in beslag. In dit blogartikel daarom de beste tips & tricks voor succesvolle onboarding.
Ik vroeg mij af waarom toch zoveel jonge talentvolle voetballers al vroeg (en vaak voor behoorlijk wat geld) bij hun club/werkgever vertrekken. Kun je op de een of andere manier voorspellen of voorzien dat dit soort transfers eraan zitten te komen? In HR-termen noemen we dat de Flight Risk bepalen, oftewel kun je op basis van data-analyse berekenen dat iemand een verhoogde kans heeft om de organisatie te verlaten? En welke factoren hangen daarmee samen?
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling