De nieuwe regering gaat thuiswerken stimuleren om het milieu te sparen, zo staat te lezen in het regeerakkoord. Nu een deel van Nederland onder druk van de pandemie al massaal thuis werkt, heeft dit kans van slagen. Voorwaarde is echter wel dat het voornemen verder wordt uitgewerkt, zodat er ook een oplossing komt voor de eenzaamheid en de gebrekkige interactie die door het thuiswerken wordt veroorzaakt. Anders kan deze maatregel negatief doorwerken in het welzijn van de mensen.
Artikel 7:629 Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de werknemer gedurende 104 weken recht heeft op 70% loon tijdens ziekte. In veel individuele arbeidsovereenkomsten en/of cao's is bepaald dat voornoemd percentage gedurende een bepaalde periode wordt aangevuld (tot een percentage tussen 70-100%).
Diversiteit en inclusie (D&I) zijn hot topics. Er is een roep vanuit de maatschappij om inclusiever te werken en menig organisatie is hard bezig om de organisatie een inclusieve(re) plek te maken.
Daar istie dan: de eerste gepubliceerde uitspraak waarin een werknemer die niet is gevaccineerd en weigert zich te laten testen door werkgever wordt geschorst. Volgens de rechter terecht.
De basisscholen gaan toch een week eerder dicht. Dat betekent dat de kerstvakantie voor basisschoolkinderen volgende week al begint. Omdat het zo kort dag is, wordt de scholen gevraagd opvang te regelen voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Omdat dit maandag misschien nog niet geregeld is, mogen scholen die dag nog open blijven. Wat betekent dit nu voor werknemers waarvan de kinderen opeens een week eerder/langer niet naar school kunnen en geen opvang hebben?
De wet bepaalt dat werknemer gedurende 104 weken recht heeft op loon tijdens ziekte. Als ziekteperioden elkaar opvolgen met een onderbreking van minder dan 4 weken worden die perioden bij elkaar samengeteld. Maar dat betekent ook dat, wanneer een werknemer 4 weken of meer volledig hersteld is, bij een nieuwe ziekmelding de teller weer op nul komt te staan. Vraag is of werkgever dit mogelijke 'probleem' kan omzeilen door werknemer voor 1 of meer procenten ziek te melden of te laten. Dit is een aantal keren geprobeerd, maar zonder succes.
Medewerkers werken vaker dan ooit online en leggen beduidend minder woon-werkverkeerkilometers af. Ook bij het zoeken en vinden van een nieuwe baan nemen digitaal solliciteren en online kennismaken met de nieuwe werkgever een vlucht. Dat onboarden levert in 2021 enthousiastere mensen op dan in 2020 door het afnemen van het aantal criticasters bij organisaties. Werkgevers organiseren onboarding steeds beter, zowel fysiek als online. Wat komt er zoal kijken bij pre-boarding en onboarding?
Veel organisaties zijn het erover eens dat het nodig is om racisme bespreekbaar te maken om een meer inclusieve werkomgeving tot stand te brengen. Maar weinig mensen weten hoe ze moeten beginnen, en sommigen zijn bang om te beginnen uit angst een fout te maken. Daarom in deze blog een leidraad om mensen voor te bereiden op gesprekken over racisme en afkomst.
Veel standaard arbeidsovereenkomsten zijn hopeloos verouderd, terwijl er zoveel meer mogelijk is. Laat de arbeidsovereenkomst aansluiten bij je organisatiecultuur, je professionele uitstraling en de gehele medewerkersbeleving. Laat het ook een stuk zijn dat een mooie start vormt van de onboarding. In een krappe arbeidsmarkt wil je een interessant bedrijf zijn en wil je je medewerkers boeien en binden. Dan start je niet lekker met een verouderd document met saaie lappen tekst.
Een goed geïmplementeerde 'People Strategy' kan helpen om een organisatie te laten groeien en de activiteiten naar een hoger niveau te tillen.