Het wordt de great resignation genoemd. Als je van baan wilt wisselen, is dit het moment: je kan bijna bij elk bedrijf aan de slag. Voor bedrijven is het zaak werknemers tevreden te houden zodat ze geen overstap maken, want nieuwe collega’s vinden is al uitdagend, een vervanger vinden met dezelfde ervaring lijkt bijna onmogelijk. Steeds meer organisaties zetten data in om de talentvolle medewerkers te behouden.
Sinds 1 januari is de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verstevigd. Met ingang van 2022 gelden een ingroeiquotum en streefcijfers om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven te krijgen*. Lang niet alle bedrijven hebben met de wet te maken. Toch zou de wet een keerpunt voor genderdiversiteit kunnen zijn. Dat zou goed nieuws zijn, want het is hoog tijd voor diverser samengestelde organisaties. Maar wat staat er precies in de wet?
In een post van een paar maanden geleden deelde ik de uitspraak van de kantonrechter Rotterdam van 30 april 2021 die het ontslag op staande voet van een supermarkt aan een kassa- en servicebaliemedewerkster die werd verdacht van diefstal van een armband rechtsgeldig achtte.
Naar mijn mening was 2021 het jaar waarin HR-professionals echt hun rol versterkten en het voortouw namen op het gebied van bedrijfssucces. Van het ontwerpen van hybride werkmodellen tot het opstellen van strategische plannen om bedrijven te helpen schalen en medewerkers helpen beter te worden in wat ze doen.
Om als organisatie integraal te verduurzamen is draagvlak en betrokkenheid vanuit medewerkers cruciaal. Maar hoe creëer je die? Vanuit mijn interesse in omgevingspsychologie deel ik in dit artikel hoe je onbewust duurzaam gedrag bij medewerkers kunt stimuleren.
In een recente uitspraak van de kantonrechter Haarlem verzocht werknemer de opzegging van zijn arbeidsovereenkomst door zijn werkgever na toestemming van het UWV te vernietigen. Hij stelde dat de opzegging in strijd was met het opzegverbod tijdens ziekte.
Aan het begin van 2022 een belangrijke aanwijzing voor werkgevers van de Kantonrechter Utrecht: zorg voor een duidelijk e-mail- en internetprotocol, waarin de werknemer wordt geïnformeerd over mogelijke monitoring van zijn e-mail.
Mag een werkgever zichtbare tatoeages bij werknemers verbieden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden? Deze vraag bevindt zich (net zoals bijvoorbeeld de discussie over het dragen van een mondkapje tijdens het werk) op het snijvlak van het wettelijk instructierecht (art. 7:660 BW) van de werkgever en het wettelijk grondrecht van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (art. 10 Grondwet) van de werknemer. In 2020 speelde in een procedure bij de kantonrechter Rotterdam exact deze vraag waarin deze twee rechten moesten worden (af)gewogen.
Het is nog altijd vaag of iemand bij u werkt als zelfstandige of als werknemer. Wat is er inmiddels wel duidelijk?
Een nieuw jaar betekent ook weer de nodige veranderingen op de arbeidsmarkt en in het arbeidsrecht.