De transitievergoeding- en compensatiesluizen zijn nog verder open gezet. De Hoge Raad der Nederlanden oordeelde namelijk dat hetgeen in de Xella-beschikking van 8 november 2019 (over de slapende dienstverbanden) is overwogen ook betrekking heeft op dienstverbanden van diepslapers* en semi-diepslapers**, omdat een werkgever, indien aan de voorwaarden van art. 7:673e lid 1, aanhef en onder a, BW is voldaan, ook in die gevallen aanspraak kan maken op compensatie van de transitievergoeding door UWV.
Hybride werken. Sinds de coronacrisis is deze voor veel mensen prettige werkvorm waarbij je deels thuis werkt en deels op kantoor niet meer weg te denken. Toch is hybride werken niet voor iedereen makkelijk. Zo wordt bij digitale meetings nog weinig rekening gehouden met de 300.000 Nederlanders met een visuele beperking. De hoogste tijd dat inclusief hybride werken meer aandacht krijgt.
Slechts 27% van de organisaties in Nederland heeft een diversiteits en inclusiebeleid (D&I). Dit betekent dat de meerderheid van de Nederlandse organisaties nog steeds geen beleid heeft voor DEI*, ook al wint het thema terrein.
Met invoering van de Wet Transparante en Voorspelbare Arbeidsvoorwaarden per 1 augustus 2022 is een verbod op het verrichten van nevenwerkzaamheden niet langer toegestaan. In een onlangs gepubliceerde uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden werden nevenwerkzaamheden die al ruim vóór 1 augustus jl. waren aangevangen ook getoetst aan het nieuwe artikel 7:653a BW.
In bijna elke organisatie wordt naar HR gekeken als er geld bespaard moet worden. Als er, zoals nu bij Philips, vierduizend mensen uit moeten, dan is dát de taak van HR. Maar HR kan voor de organisatie veel méér dan geld besparen. HR kan voor de organisatie ook een positieve kasstroom genereren. Laten we ervoor zorgen dat het gewoon wordt om de onbetwistbare waarde van medewerkers zichtbaar te maken én in cijfers uit te drukken.
Wanneer churn – het vertrekken van medewerkers uit de organisatie – een probleem is, dan heeft dat grote effecten op de slagkracht van de organisatie. Het inhuren van nieuwe medewerkers is lastig in een tijd van arbeidsmarktkrapte, het opleiden van nieuwe of bestaande medewerkers kost tijd en veel verloop in de organisatie draagt niet bij aan de organisatie als geheel. Reden genoeg dus om aandacht te besteden aan het behoud van medewerkers!
In onderstaande uitspraak speelde de vraag of werkgever bij het uitkeren van de resterende verlofdagen is uitgegaan van een juist saldo. De rechter zegt van niet.
Vorige week kwam het in mijn praktijk weer eens voorbij. Verschil van mening tussen werkgever en werknemer over een bepaling in een arbeidsovereenkomst. In dit geval over een ontslagvergoeding, maar het kan ook gaan over een bonusregeling, bepalingen of begrippen in een studiekostenbeding, concurrentiebeding, relatiebeding etc. Hoe ga je dan te werk?
Op HR DAY 2022 in het WTC in Rotterdam kwamen vorige week 350 HR-professionals bij elkaar. Mijn verhaal ging over het waarmaken van de belofte naar medewerkers. Wat blijkt? Veelal is de belofte aan medewerkers onbekend. Gemiste kans want het is de basis voor een sterke employee experience.
Een diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving creëren is niet alleen een goede zaak, maar ook zakelijk zinvol. De werknemers van vandaag, vooral generatie Z, verwachten dat hun werkgevers zich inzetten voor DEI (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie). Maar hoewel de steun voor DEI-initiatieven wellicht het grootst is onder de jongste werknemers, kan er weerstand komen van werknemers van alle leeftijden en demografische groepen.