Ons hoogste rechtscollege deed dit jaar voor de arbeidsrechtpraktijk belangwekkende uitspraken. Onder meer over aanzegplicht, lang- en (semi)diepslapers, concurrentiebeding en #MeToo.
Te laat...dat kan natuurlijk een keer gebeuren. Maar als je veelvuldig of structureel te laat op het werk verschijnt kan dit arbeidsrechtelijke gevolgen hebben, soms zelfs een ontslag op staande voet. Enkele uitspraken.
Valt een werknemer voor langere tijd uit? Grote kans dat er een arbeidsdeskundig onderzoek volgt. Meestal gebeurt dit voor het einde van het eerste ziektejaar. Soms is het raadzaam om eerder een arbeidsdeskundig onderzoek in gang te zetten. Dit kan tijd, kosten en frustraties schelen voor zowel werkgever als werknemer.
Het ziekteverzuim onder werknemers is nog nooit zo hoog geweest. Dat blijkt onder meer uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De verwachting is dat het verzuim en de bijbehorende kosten voor werkgevers blijven stijgen. Het goede nieuws is dat je het tij kunt keren als organisatie door de focus te leggen op verzuimpreventie. Dat levert gezonde en gemotiveerde werknemers op én betekent een reductie in de kosten. Anja Lawera, adviseur Arbo en Vitaliteit bij Crowe Foederer deelt graag 6 tips uit de praktijk.
De wet kent verschillende (ontslag)vergoedingen voor de werknemer. Een opsomming en enkele uitspraken.
Werknemer is in dienst van Chetu Inc. en werkt vanuit huis. Op 23 augustus 2022 ontvangt de werknemer een e-mail dat hij met onmiddellijke ingang dient deel te nemen aan een Virtual Classroom. Hiervoor dient hij de hele werkdag te zijn ingelogd, zijn scherm te delen en zijn camera aan te laten staan. Werknemer weigert dit, omdat hij dit beschouwt als een inbreuk op zijn privacy.
Na 2 coronajaren zullen deze maand door veel bedrijven weer kerstborrels worden georganiseerd. Altijd leuk natuurlijk om onder het genot van een drankje het jaar met je collega’s af te sluiten. Dat kerstborrels voor sommige werknemers minder gezellig kunnen aflopen, leren deze uitspraken.
In onderstaande uitspraak, van ver voor het WWZ tijdperk, wijdde de kantonrechter onder meer een aantal fraaie bespiegelingen aan de noodzaak van mediation. Die beschouwingen (wijsheden eigenlijk) zouden, anno 2022, nog zo in diverse ontbindingsbeschikkingen kunnen worden geknipt en geplakt.
Werkgever mag een ziekmelding niet weigeren of zelfstandig oordelen dat geen sprake is van ziekte. Dat lijkt een open deur, maar het komt toch nog regelmatig voor. Enkele uitspraken.
Momenteel wordt op het Ministerie van SZW gewerkt aan een wetsvoorstel dat mogelijk leidt tot een drastische wijziging van het concurrentiebeding. Waarschijnlijk wordt dit ergens volgend voorjaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Over concurrentiebedingen bestaan nog steeds misverstanden. Zo hoor ik nog regelmatig dat een concurrentiebeding niets voorstelt en je hier "vrij eenvoudig onderuit kunt". Tja... Die misverstanden zijn er niet alleen bij werknemers, maar zeker ook bij werkgevers. Bijvoorbeeld bij het geven van een ontslag op staande voet.