HR-professionals spelen een cruciale rol in het bevorderen van gelijkwaardigheid. Zij zijn verantwoordelijk voor het opzetten van systemen en richtlijnen die zorgen voor een eerlijk en transparant promotieproces. Vijf belangrijke strategieën die HR kan implementeren.
In art. 7:629 lid 3 sub d. BW is bepaald dat de werknemer geen recht heeft op loon tijdens ziekte als hij niet meewerkt aan door de werkgever of aangewezen deskundige (denk aan een bedrijfsarts) gegeven redelijke voorschriften. Is mediation een redelijk voorschrift en zo ja, levert het weigeren van mediation grond op voor het stop zetten van het loon?
Werkgevers kunnen een werknemer op staande voet ontslaan als de werknemer zich schuldig maakt aan ernstig verwijtbaar handelen door overtreding van het concurrentiebeding. Wel is het dan van belang dat de feiten helder zijn en dat deze kunnen worden onderbouwd met bewijsmateriaal. Advocaat arbeidsrecht Lieve Holterhues illustreert dit aan de hand van een zaak waarbij het hof veel waarde hecht aan het bewijsmateriaal dat werkgever had verzameld.
Willen werkgevers een dure les voorkomen, dan moeten ze hun werknemers actief blijven informeren over vervallende vakantiedagen. Mr Petra Willems legt uit hoe het zit.
Als je medewerker ziek wordt, krijg je te maken met de Wet verbetering poortwachter. Die schrijft de stappen voor die je moet nemen voor een succesvolle re-integratie. Maar onderweg kunnen zich allerlei situaties voordoen die bijzondere aandacht vragen. Is dit blog licht arbeidsrechtadvocaat Maurits van Buren er een paar uit.
Organisaties bestaan steeds vaker uit diverse, multiculturele teams. Hoewel deze diversiteit een rijkdom aan perspectieven en ideeën met zich meebrengt, kan het ook leiden tot taalbarrières die onbedoeld een uitsluitingscultuur creëren. Als HR-professional is het essentieel om de impact van deze barrières te begrijpen en proactief stappen te ondernemen om een meer inclusieve werkomgeving te bevorderen.
Rond ziekte en re-integratie van medewerkers speelt zo veel wet- en regelgeving dat je makkelijk het overzicht kan verliezen. Toch zijn de rechten en plichten die je echt moet kennen op het moment dat je medewerker ziek wordt, goed te overzien. In dit blog lees je waar je op moet letten als je medewerker zich ziekmeldt en je vervolgens samen aan de re-integratie gaat werken.
Soms wordt een medewerker niet (snel) beter en is terugkeer naar de eigen functie niet realistisch meer. Dan komen onder andere tweede spoor en einde dienstverband in zicht. Zowel in het eerste als in het tweede ziektejaar zijn er een paar belangrijke momenten. In dit blog lees je waar je op moet letten.
Artikel 7:673 lid 2 bepaalt dat de transitievergoeding voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd gelijk is aan 1/3 van het loon per maand en een evenredig deel daarvan voor een periode dat de arbeidsovereenkomst korter dan een jaar heeft geduurd. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het niet altijd. Want valt nu dan precies onder loon? De kantonrechter Rotterdam legde dit nog eens uit in onderstaande rechtsoverweging van een onlangs gepubliceerde uitspraak.
Bij beëindiging van het dienstverband op initiatief van de werkgever heeft de werknemer in beginsel recht op de wettelijke transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het loon en het aantal dienstjaren van de werknemer. In de wet is bepaald hoe de hoogte van het loon moet worden vastgesteld. Dit lijkt duidelijk, maar uit de praktijk volgt dat er veel ruimte is voor discussie.