In zijn laatste boek ‘Dit kan niet waar zijn’ hekelt Joris Luyendijk bankiers uit de Londense City. Hij verwijt hen amoreel gedrag. Ik was het me eigenlijk niet bewust maar werd erop geattendeerd dat amoreel gedrag wat anders is dan immoreel gedrag.
Het indienen en verwerken van declaraties is zo’n proces dat een enorme bron van irritatie kan zijn. Iedereen die op de administratie werkt of worstelt met het indienen van declaraties kan het waarschijnlijk beamen: onduidelijke, onvolledige declaraties en/of onwetendheid over het indienen ervan, leiden tot frustratie.
Onder het huidige recht heeft een werkgever relatief snel duidelijkheid over de rechtsgeldigheid van een ontslag. Door invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) verandert dit. Hoger beroep en cassatie wordt in beginsel mogelijk.
De arbeidsmarkt zal er in 2020 compleet anders uitzien dan vandaag de dag. Traditionele organisatiemodellen gaan op de schop en een nieuwe generatie neemt de arbeidsmarkt over. In 2020 bestaat ongeveer driekwart van de beroepsbevolking uit werknemers van Generatie Y en de Millennial generatie.
Over een aantal zaken aangaande de aanzegplicht bestaat bij velen nog enige onduidelijkheid. De feiten en fabels op een rij en enkele eerste uitspraken.
Social media, big data, mobile: deze innovaties zijn van buzzwoorden uitgegroeid tot onderdeel van ons dagelijks leven. Werken gebeurt niet meer van 9 tot 5 op de werkvloer. We communiceren en delen met iedereen, niet alleen onze apparaten, maar ons hele leven is feitelijk 'always on'. Privacy is voor velen een hol begrip uit een ver verleden en dankzij onze 'connected minds' is kennisdeling een gegeven.
Talentmanagement en de ‘war for talent’ zijn nu weer veel gebezigde termen maar heel nieuw is het allemaal natuurlijk niet. In tijden waar de arbeidsmarkt sterk is en de macht meer bij de werknemers dan bij de werkgevers ligt is er voor talentmanagement veel belangstelling en in tijden van economische recessie is er bitter weinig aandacht voor.
Voor veel mensen is de salarisstrook van de maand mei de belangrijkste van het jaar, het vakantiegeld wordt uitgekeerd. Maar is dit nog wel van deze tijd? Zouden werknemers niet op zijn minst de keuze moeten krijgen wanneer ze het vakantiegeld ontvangen. Want is het nog wel ‘’vakantiegeld’’?
Voor topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector geldt, sinds ruim twee jaar geleden de WNT in werking is getreden, een maximale ontslagvergoeding van € 75.000,- Kantonrechters zijn niet gebonden aan dit maximum, maar maken in de praktijk uiterst spaarzaam gebruik van de ruimte die zij hebben om af te wijken. De jurisprudentie laat zien dat de WNT op dit punt tot standaardisering heeft geleid. Rechters gaan er veelal vanuit dat allerlei door werkgever en werknemer aangevoerde bijzondere omstandigheden reeds zijn verdisconteerd in het door de wetgever vastgestelde maximumbedrag.
Vanaf 1 juli 2015 is de werkgever wettelijk verplicht de werknemer scholing aan te bieden. Het gaat er om dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie en, voor zover dat redelijkerwijs van hem kan worden verlangd, voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst indien de functie van de werknemer komt te vervallen of hij niet langer in staat is deze te vervullen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling