Dat goede onboarding bijdraagt aan behoud van nieuwe medewerkers en voortijdige uitstroom kan verminderen, voelt iedereen wel aan. Maar kent u ook de harde cijfers van ongewenste uitstroom en van de gevolgen van geen of onvoldoende onboarding van nieuwe medewerkers?
Om te kunnen vaststellen wat gedoe is, helpt het om eerst te kijken naar wat het niet is. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de omstandigheden zijn niet het gedoe. Het is hoe je met de omstandigheden omgaat. Aangezien jij bepaalt wat je wel en niet wilt, kun je gedoe ook je wil opleggen. Dat is in een notendop gedoemanagement: omgaan met gedoe zodat je er geen last meer van hebt.
Bij de introductie van het hybride financieringsstelsel was de verwachting dat verzuim en arbeidsongeschiktheid zou dalen. UWV en private verzekeraars zouden elkaar scherp houden en zo bijdragen aan een zo effectief mogelijke re-integratie. Minister Koolmees heeft laten onderzoeken of de doelstellingen zijn uitgekomen.
Werkgevers zien de mentale gezondheid van hun werknemers als grootste risico op verzuim. Ondanks die kennis zijn preventie maatregelen het minst vaak gericht op die mentale gezondheid. Dit blijkt uit recent onderzoek onder Nederlandse werkgevers.
Als jurist rolde Jolanda Sappelli bij haar eerste baan al in het HR-vak. Inmiddels is ze HR directeur bij verzekeraar a.s.r. en nog steeds zit ze met even veel energie aan tafel, want het vak boeit haar en ze loopt graag voorop. Dat blijkt ook want a.s.r. heeft in 2018 een podiumplek behaald tijdens de uitreiking van de HR Proffie, de prijs voor het beste HR-beleid.
Uit onze onderzoeksresultaten blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad van de werkplek zo’n 45 procent is. Zijn moderne organisaties in staat om deze hoeveelheid van ongebruikte ruimte te financieren en verantwoorden? Bedrijven overwegen in toenemende mate het delen van de werkplek door te voeren binnen de kantooromgeving. Hiermee houden zij niet alleen rekening met de financiële kant van het verhaal, maar grijpen zij ook de mogelijkheid aan om vrije ruimte op een betere manier te benutten.
“Bedrijven moeten het welzijn op kantoor van werknemers volledig ondersteunen. Een ergonomische werkplek is absoluut noodzakelijk om zorg te dragen voor de gezondheid van jouw medewerkers.” Was getekend, Przemyslaw Rozowicz. De directeur merkmanagement en communicatie van Nowy Styl Group, specialist in kantoorinrichtingen en -meubelen, houdt zich binnen de organisatie bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Agile werken, een agile mindset en learning agile mensen. De term Agility is inmiddels gemeengoed en de buzzword-status wel voorbij. Agile is dé manier geworden waarop steeds meer organisaties hun manier van werken inrichten. Al lang niet meer alleen op de IT-afdeling, maar organisatie-breed. Google op Agile HR of Agile Marketing en de artikelen en trainingen vliegen je om de oren. Als je er als organisatie voor kiest om agile te werken, heb je dan mensen nodig die learning agile zijn of is dat onzin?
De zonnige en (zeer) warme dagen hebben zonder twijfel invloed op de temperatuur op de werkplek. Hoe houd je als werkende Nederlander het hoofd koel?
Flexibele kantoorruimte huren. Dat was tot voor kort toch iets voor zzp’ers? Klopt, maar nu omarmen ook steeds meer grotere bedrijven deze vorm van huisvesting on demand. Waarom is dat zo, en wat zijn de voor- en nadelen van flexkantoren? “We willen niet meer alleen onszelf tegenkomen.”
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling