Iedere organisatie heeft er groot belang bij dat een reorganisatie gestructureerd verloopt. Een slecht voorbereide reorganisatie kan tot gevolg hebben dat de kosten hoger uitpakken dan nodig en dat de beoogde doelen niet worden bereikt.
In deze coronacrisis zijn de arbeidsomstandigheden ingrijpend gewijzigd. We werken anders, we werken thuis en we hebben te maken met nieuwe risico’s. Nu organisaties weer aan het opschalen zijn, gaat veel aandacht uit naar coronaprotocollen en -voorschriften. Heel goed, maar vergeet niet ook je risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te actualiseren.
Je kunt natuurlijk vaker face-to-face feedback geven, maar het probleem met deze vorm is dat de ontvanger soms niet door heeft dat er feedback wordt gegeven. Hij kan zich er dan ook niet op voorbereiden. Het andere probleem is dat er niets wordt vastgelegd, of je moet de recording toets van je smartphone al onder je duim hebben. Enter: de feedback-app.
Fijn nieuws van de belastingdienst: organisaties die in 2019 voor de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) in aanmerking kwamen krijgen hun definitieve berekeningen al tussen 24 en 30 juni opgestuurd. Dit is bijna een maand eerder dan vorig jaar! Nog fijner, ook de uitbetalingstermijn is verkort. In plaats van zes weken na ontvangst van de berekeningen, krijgen organisaties nu al uitbetaald in de eerste week van juli 2020.
Om veranderingen succesvol door te voeren is goede communicatie met medewerkers essentieel. De basis van efficiënte communicatie is altijd een communicatie- en HR strategie die stapsgewijs omschrijft wat er moet gebeuren om te zorgen dat (potentiële) medewerkers kunnen en willen bijdragen aan de doestellingen van de organisatie. Maar behalve die strategie is er meer nodig om daadwerkelijk succesvol te zijn: goede content. Communicatiestrateeg Lyn Spooner bij PROOF deelt haar ervaringen.
Onno Willemse heeft een aanpak om grip te krijgen op de werkomgeving in de 1,5 meter maatschappij, die nog wel even zal blijven bestaan. En het liefst ziet hij daar structurele veranderingen uit voortkomen. Drie stappen naar de werkomgeving als belangrijke waardedrager.
De crisis heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat het zich goed kunnen aanpassen aan nieuwe omstandigheden voor organisaties een van de (wellicht dé) meest kritieke succesfactoren voor lange termijn succes is. In dit artikel betogen Gido van Puijenbroek en Jan Tjerk Boonstra dat data daarvoor een belangrijke basis vormen.
Heb jij sinds 1 juli 2015 transitievergoedingen betaald voor bepaalde werknemers? Dan zou het kunnen zijn dat je nu compensatie kunt krijgen voor die vergoedingen. Op 1 april 2020 ging bij het UWV namelijk een nieuw aanvragen-portaal open, voor de compensatie transitievergoedingen. Het is nu voor sommige organisaties mogelijk om met terugwerkende kracht compensatie aan te vragen voor hun betaalde transitievergoedingen sinds 1 juli 2015.
In 2018 kondigde staatssecretaris Van Ark van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een vereenvoudiging van de Wet banenafspraak aan. Ook het quotum arbeidsbeperkten zou worden versimpeld, en dat alles samen in een nieuw systeem.