Hybride werken werkt tot op zekere hoogte. We werken inmiddels bijna allemaal plaatsonafhankelijk. Tijdonafhankelijk echter nog bijna niet. Dat beperkt de ruimte voor eigen regie en solowerk. Het patroon doorbreken en asynchroon gaan werken is geen eenvoudige transitie, maar wel één die zorgt voor effectievere en efficiëntere bijeenkomsten dankzij betere voorbereiding én meer eigen regie over de resterende werktijd.
Heb jij de jaarlijkse Whk-beschikking al ontvangen? Tegen het eind van het jaar stuurt de Belastingdienst een beschikking gedifferentieerde premie Whk naar werkgevers. Zaak is om deze goed te controleren. Nu er wijzigingen zijn doorgevoerd in de regelgeving liggen fouten namelijk op de loer.
HR-analytics wordt al jaren gezien als ‘het nieuwe goud’. Maar wordt dit zogenaamde goud wel goed gebruikt? De belofte van dit ‘nieuwe goud’ is betere beslissingen die leiden tot betere prestaties. Medewerkers gerichter ontwikkelen, voorspellen welke kwaliteiten je nodig hebt, hoe je mensen behoudt. Kortom, de basis van je HR-beleid. Toch wordt dit nog maar weinig gebruikt en loopt HR achter op bijvoorbeeld de marketeers in het gebruik van data. Hoe komt dat? En hoe kan dit beter?
Het oude fietsplan waarbij de werknemer een fiets koopt ten laste van het brutoloon en hierbij een fiscaal voordeel ontvangt over de eerste €749 is achterhaald. De regeling sluit daarnaast niet aan bij de opkomst van de duurdere elektrische fiets terwijl het extra comfort en de verhoogde actieradius voor meer mensen een alternatief kan bieden voor het woon-werkverkeer. Sinds 2020 is er een nieuw fietsplan: de bijtellingsfiets. Het fietsplan valt buiten de WKR en benut het potentieel van de elektrische fiets. Antwoord op enkele veelgestelde vragen.
Veel werknemers hebben een luxepositie: ze kunnen zelf kiezen waar ze wel en niet willen werken, want bedrijven staan voor ze in de rij. Hoe zorg je als bedrijf dat juist jij bij deze groep in de smaak valt?
Wanneer de overheid financiële steun verleent aan ondernemingen, is de de-minimisregeling van toepassing. Organisaties kunnen maximaal €200.000,- aan ongeoorloofde steun ontvangen over een periode van drie belastingjaren. Dit is om te voorkomen dat de steun van invloed is op het Europees Handelsverkeer en om zo oneerlijke concurrentie tegen te gaan.
'Deel het werk in naar activiteiten en kijk welke vaardigheden nodig zijn om deze uit te voeren.' Dat is de boodschap van Ravin Jesuthasan. De human capital thought leader en futuroloog ontwikkelde daarvoor een stappenplan. Unilever deed de eerste goede ervaringen op. In het nieuwe boek dat Jesuthasan schreef met HR-deskundige John Boudreau, ‘Work Without Jobs’, gaan de twee in op de vraag hoe organisaties beter kunnen presteren - wendbaarder worden, innovatiever, efficiënter - door het werk te herontwerpen.
Teams die divers van aard zijn en in een veilige setting kunnen werken, presteren beter dan niet-diverse teams. Dit wetende heeft verzekeraar Aon het recruitmentbeleid daar nu op aangepast.
Erik Marcelis is ervaringsdeskundige als het gaat om het uitvoeren van HR-projecten. Een ontwikkeling die hij waarneemt, is de behoefte aan segmentering binnen de organisatie. Oftewel HR-profiling: het onderkennen van doelgroepen in een organisatie.
In de werving en selectie van medewerkers is er steeds meer aandacht voor skills. Toch staan werkgevers nog niet zo te springen om hierop te selecteren. Ze weten niet precies wat de voordelen voor hen zijn. Erik Merx en co-auteurs Arjen Edzes en Harm van Lieshout hebben daarom een artikel geschreven over de voordelen van skillsmatching. En onderzochten welke stappen werkgevers en HR-managers moeten nemen om het een succes te laten zijn.