Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2023

Ziekteverzuim Nederland stijgt weer – Hoogste percentage 8 procent, laagste 3,3 procent

In het vierde kwartaal van 2022 werden 56 van elke duizend werkdagen gemist wegens ziekte. Dit is meer dan dezelfde periode in voorgaande jaren. In de meeste sectoren steeg het verzuim ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij de overheid de grootste stijging kende. Dat meldt het CBS.

Beeld Ziekteverzuim Nederland stijgt weer – Hoogste percentage 8 procent, laagste 3,3 procent

Net als in voorgaande kwartalen was het verzuim het hoogst in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg (8,0 procent). Binnen de zorg lag het verzuimpercentage in de branche verple-ging, verzorging en thuiszorg met 9,3 hoger dan het gemiddelde. Ook in de gehandicapten-zorg en de kinderopvang lag het verzuim hoger dan gemiddeld.

Bij de huisartsen en gezondheidscentra was het verschil met eind 2021 het grootst. Eind 2022 verzuimde 7,9 procent van de werknemers in deze branche. Een jaar eerder was dat 6,3 procent. Alleen de branche jeugdzorg had een lager verzuimpercentage dan een jaar eerder.
Overheid stijging het hoogst

Bij het openbaar bestuur was het verschil met een jaar eerder het grootst: 5,7 procent in 2021 en 6,4 procent in 2022. Daarmee lag het verzuim in deze bedrijfstak voor het eerst in 19 jaar hoger dan 6 procent.

Ook in het water- en afvalbeheer nam het verzuim sterk toe, van 6,5 procent naar 7,1 procent. Niet eerder was het verzuim in een vierde kwartaal in deze bedrijfstak zo hoog.

Het verzuim was het laagst in de landbouw en visserij. In deze branche lag het verzuimpercentage eind 2021 op 3,8 en eind 2022 op 3,3.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.