Logo
  • Nieuws
  • 14 februari 2024
  • Peter Abelskamp - Mercer
  • Bron: Mercer

Zieke manager Action geen recht op doorbetaling loon: 'Bij goed werkgeverschap is zorgplicht niet oneindig'

Een langdurig zieke werknemer van Action, werkte onvoldoende mee aan herstel en heeft daarom geen recht meer op salaris. Action heeft alles gedaan wat van een werkgever verwacht wordt, oordeelde de rechtbank in Alkmaar. De uitspraak in het voordeel van Action toont aan hoe belangrijk het is om de re-integratie van zieke medewerkers serieus te nemen en goed te regelen. 

Beeld Zieke manager Action geen recht op doorbetaling loon: 'Bij goed werkgeverschap is zorgplicht niet oneindig'

Goed werkgeverschap betaalt zich uit. Dit betekent dat het belangrijk is dat werkgevers zorgen dat wet- en regelgeving wordt nageleefd, maar ook dat werknemers tijdens de herstelperiode werk kunnen doen waar ze positieve energie van krijgen. Het aanbieden van passend werk, regelmatig evalueren en duidelijk en eerlijk communiceren zorgt ervoor dat werknemers steun ervaren en dat is goed voor het herstelproces. Ook de werkgever plukt hier de vruchten van. In een prettige werkomgeving melden minder mensen zich ziek en herstellen ze sneller.

Arbeidsconflict

Als medewerkers het gevoel hebben dat hun werkgever niet goed voor hen zorgt tijdens hun herstelproces heeft dat het tegenovergestelde effect: ze kunnen ontevreden worden en gedemotiveerd raken. Daardoor kan herstel langer duren en in het ergste geval loopt het uit op een arbeidsconflict. Dat is voor alle partijen vervelend. Een rechtszaak over een arbeidsconflict kan leiden tot langdurige en kostbare juridische procedures, reputatieschade voor het bedrijf en financiële consequenties voor de werkgever.

Zorgplicht niet oneindig

Wanneer een werkgever wél alles op orde heeft, is een arbeidsconflict niet onvermijdelijk, maar blijkt ook dat de zorgplicht van bedrijven niet oneindig is. Wie als bedrijf het beste met zijn werknemers voor heeft, hoeft niets te vrezen. Werknemers moeten actief blijven meewerken aan hun herstel, als dat redelijkerwijs van hen verwacht kan worden. Het is daarom essentieel dat werkgevers investeren in goede re-integratie. Daarnaast moeten zij het welzijn van hun medewerkers, ook tijdens het herstelproces, heel serieus nemen.

Zieke manager winkelketen heeft geen recht op doorbetaling loon, Rechtspraak.nl

 
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.