Logo
  • Blog
  • 6 november 2017

Werknemers willen gehoord worden; kijk wat positieve energie oplevert!

Een werknemer werkt al meer dan 25 jaar voor hetzelfde bedrijf. In die jaren is hij doorgegroeid qua functie en heeft hij steeds andere taken gekregen. Het is een tevreden en hardwerkende werknemer, die houdt van zijn diversiteit aan taken. Door veranderingen in het bedrijf (reorganisatie) komen er in een tijdsbestek van een paar maanden, een aantal taken te vervallen. Laten dit nu nét de taken zijn die voor werkplezier, voldoening, waardering, zelfontplooiing en ontwikkeling zorgden. De werknemer krijgt een burn-out en is op dit moment al tien maanden uitgevallen.

Bekijk samen met werknemers de ‘batterijen’ en zoek samen naar de balans

Als werkgever/leidinggevende wil je zulke situaties uiteraard voorkomen. Een mogelijkheid om dit voor te blijven is door met je werknemer in gesprek te blijven en te vragen welke aspecten van het werk iemand positieve energie opleveren. Kortom stel de vraag “Welke onderdelen van het werk geven je veel werkplezier?”. Merk je dat je werknemer energie verliest ga dan als leidinggevende hierover het gesprek aan. Bepaal samen op welke manier er weer balans kan komen. Bijvoorbeeld met de tip “bewaar een leuke taak tot een moment dat je je mentaal wat vermoeider gaat voelen”. Ook zou je kunnen kijken naar de mogelijkheden om buiten het werk te zoeken naar de positieve batterij, zoals na een half uur even de benen strekken of wat meer korte pauzes inlassen.

Werknemers willen gehoord worden, met oprechte aandacht en op een serieuze manier. Door samen te kijken naar een goede energiebalans help je mensen die even vastlopen. Hiervoor hoef je niet eens wezenlijke veranderingen door te voeren. Het gaat er om dat de werknemer zich bewust is van het feit dat bepaalde aspecten van het werk energie kosten en andere aspecten energie opleveren. Als daar dagelijks een balans in is en er en met een gezonde dosis energie tot gevolg, dan voorkom je overspanning of zelfs een burn-out.
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.