Logo
  • Nieuws
  • 25 februari 2013
  • Mariel Hovemann

‘Verzeker loondoorbetaling tijdens ziekte weer’

De oplossing ligt niet in het aanpakken van het ontslagrecht, maar in het verzekeren van de ziektewetfinanciering aldus CNV-voorzitter Jaap Smit. ‘MKB-werkgevers durven nu geen mensen aan te nemen omdat zij het risico niet kunnen lopen dat hun werknemers ziek worden.’

“Werkgevers bijten zich al jaren vast in de versoepeling van het ontslagrecht. Maar een soepeler ontslagrecht lost echter geen enkel probleem in ons land op en de economie wordt er niet door vlot getrokken. Het is de hoogste tijd dat we met elkaar spreken over de werkelijke problemen en de oplossingen ervan.”  Dit zei voorzitter Jaap Smit in het radioprogramma TROS In Bedrijf waar hij sprak over een voorstel voor het sociaal overleg over de verzekering van de ziektewetfinanciering.  

 

Financiering tweede Ziektewet jaar

Volgens Smit kan de vakbeweging in de huidige tijd van crisis niet anders dan het ontslagrecht met ‘hand-en-tand’ verdedigen. Het werkelijke probleem is volgens hem dat MKB-werkgevers nu geen mensen aan durven te nemen omdat zij het risico niet kunnen lopen dat hun werknemers ziek worden. Smit: “Immers dan volgt de verplichting voor werkgevers, de zieke werknemer twee jaar lang door te betalen in de Ziektewet. In het MKB is het vaak onmogelijk om die zieke werknemer door te betalen en daarnaast een vervanger in te huren. Dat is niet te financieren, en dus lopen zij in deze barre tijd een groot risico failliet te gaan. Daarom denk ik dat het verstandig is om in het sociaal overleg andere afspraken te maken over de financiering van het tweede Ziektewet jaar te maken. Bijvoorbeeld door tijdens ziekte de loondoorbetaling - weer net als vroeger - te gaan verzekeren.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.