Logo
  • Nieuws
  • 19 juli 2021
  • Bron: HumanTotalCare

Gemiddeld verzuim in Nederland daalt verder. Coronaverzuim neemt weer toe

Het gemiddeld verzuimpercentage in Nederland daalde in juni 2021 verder naar 4,2% (ten opzichte van 4,3% in mei 2021). Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep. In lijn met de stijging van het aantal landelijke coronabesmettingen zien de arbodiensten het verzuim als gevolg van corona vanaf 26 juni weer toenemen. Datzelfde geldt voor het aantal besmettingen via personen buiten het gezin, waaronder collega’s. De herinvoering van thuiswerken als norm moet deze toename weer afremmen.

Beeld Gemiddeld verzuim in Nederland daalt verder. Coronaverzuim neemt weer toe

Vaker, maar minder lang ziek in juni

De daling van het verzuim is normaal voor deze tijd van het jaar, toch blijft het verzuimpercentage hoger dan gebruikelijk was in deze periode voor corona (3,7% in juni 2019). ArboNed en HumanCapitalCare ontvingen in juni meer ziekmeldingen dan de maand ervoor, maar zagen ook dat werkenden sneller zijn hersteld. Daardoor kon het verzuimpercentage toch dalen.

Verzuim door corona stijgt weer

In Nederland steeg het aantal coronabesmettingen de afgelopen weken explosief, met name onder jongeren. Dat zien ArboNed en HumanCapitalCare vanaf eind juni ook terug in de verzuimcijfers. ‘Sindsdien geven meer werkenden aan dat hun ziekmelding het gevolg was van corona’, vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. ‘Werkenden die zich ziekmelden vanwege corona, geven bij ons ook aan door wie ze mogelijk besmet zijn geraakt. Vanaf medio juni zagen we een stijging in de besmettingen via personen buiten het gezin: collega’s, studiegenoten, vrienden of kennissen. Het aantal besmettingen dat via collega’s plaatsvindt, moet met de herinvoering van thuiswerken als norm weer afnemen.’

Neem op tijd vakantie

Als gevolg van het stijgend aantal coronabesmettingen, zorgen de wisselende reisadviezen voor onzekerheid bij werkenden die aan de vooravond van hun vakantie staan. ‘We zien dat een aantal werknemers ervoor kiest om door te werken, omdat ze toch niet weg kunnen’, vervolgt Penders. ‘Het uitstellen van vakantie – of tijdens vakantie toch met werk bezig zijn – kan echter nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Wij adviseren werkgevers daarom hun werknemers te stimuleren op tijd vakantie te nemen. Door op tijd een periode af te schakelen van werk, bevorder je de herstelfunctie en kun je voorkomen dat werknemers uitvallen doordat ze te lang op hun tandvlees blijven lopen.’

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.