Logo
  • Opinie
  • 3 november 2014

Eigen regie verzuimproces in goede banen

Steeds meer organisaties kiezen ervoor zelf het voortouw te nemen bij verzuimbegeleiding. Met de leidinggevenden in de hoofdrol. Zij krijgen de regie bij de verzuimaanpak van hun medewerkers, en van medewerkers wordt verwacht dat ze verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid nemen. Die aanpak kan gunstige effecten hebben op de onderlinge betrokkenheid in teams, het verzuimgedrag en de verzuimcijfers. Als iedereen goed in z’n rol zit tenminste.

“Eigen regie gaat niet over één nacht ijs”, vertelt collega Jeanne Higgins, verzuimcoach bij Arbo Unie. “Voor leidinggevenden betekent het dat ze echt anders gaan werken. Daar begeleiden wij hen bij, zo intensief als nodig is. In het begin hebben we vaak wekelijks contact om  verzuimsituaties door te spreken: zijn de afgesproken acties nageleefd? Hoe is dat gegaan of waarom lukte dat niet? Het uitgangspunt is dat we ons concentreren op wat medewerkers nog wél kunnen, in plaats van op wat niet. De bedrijfsarts blijft op de achtergrond nauw betrokken; onze rol is helpen bij gedragverandering en demedicaliseren. Een groot deel van het verzuim is immers gerelateerd aan niet medische oorzaken. Teamleiders krijgen tips hoe ze de dialoog hierover met hun medewerkers aan kunnen gaan, hoe ze hen kunnen activeren om aan hun eigen gezondheid te werken, en wat ze kunnen doen om de terugkeer naar werk te bevorderen. Ook besteden we aandacht aan preventie: hoe kunnen ze bijvoorbeeld tijdig stress of latente klachten bij hun medewerkers signaleren?”

Fors lager verzuim

Behalve dat de verzuimcoaches de teamleiders ondersteunen, houden ze ook het hoger management en hr-medewerkers op de hoogte van de voortgang. “In sommige gevallen doen we zelfs elke drie maanden een 360°-evaluatie, waarin we elkaar heel open feedback geven. Dat is best even wennen; het levert ook veel op.” De resultaten van de aanpak mogen er zijn. “We helpen leidinggevenden om de eigen regie te nemen. Zij komen beter in hun rol, en gaan meer streven naar duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Tegelijkertijd zie je dat medewerkers ook beter in hun vel komen te zitten en zelf meer verantwoordelijkheid pakken. Dat heeft behoorlijk effect op de verzuimcijfers, die gaan soms procenten omlaag!”

Producttips

Ook interessant

Whitepaper Nieuwe WGA
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.