Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2024
  • Bron: ANP | TNO

Arbodiensten: meer langdurig verzuim door stress – TNO en RIVM: integrale aanpak nodig

Meer mensen hebben zich het afgelopen jaar langdurig ziek gemeld om stressklachten. Het ging om een groei van 11 procent ten opzichte van een jaar eerder, melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Ook TNO en RIVM zien een ontwikkeling die nog wel even doorgaat en adviseren een integrale aanpak.

Beeld Arbodiensten: meer langdurig verzuim door stress – TNO en RIVM: integrale aanpak nodig

Volgens de arbo-organisaties, die samen werkzaam zijn voor zo'n 1 miljoen werknemers:

  • kost het thuis zitten van een personeelslid een bedrijf gemiddeld 315 euro per dag; 
  • ligt een medewerker met stressgerelateerde klachten er gemiddeld 240 dagen al dan niet gedeeltelijk uit, met een burn-out zelfs 300 dagen;
  • hebben vooral mensen tussen de 25 en 45 jaar last van stressklachten;
  • zijn het vaker vrouwen dan mannen;
  • zijn de sectoren waarin dit het meest voorkomt de gezondheidszorg, het onderwijs en het openbaar bestuur. In de bouw speelt het probleem het minst;
  • ligt bij bedrijven met meer dan 250 medewerkers het verzuim door stress een vijfde hoger dan bij kleinere ondernemingen.

‘Bijna een kwart van al het verzuim was het gevolg van (over)spanning of een burn-out’

Herken klachten op tijd

De arbodienstverleners raden werkgevers aan om scherp te zijn op het herkennen van klachten. "Zo kun je het gesprek hierover eerder op gang brengen en voorkomen dat klachten zich opstapelen", denkt Redmer van Wijngaarden, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij ArboNed. "Als je medewerkers eigen regelruimte geeft om tijd vrij te nemen als dat nodig is, maakt dat voor hen vaak al een groot verschil."

Aanvullend beleid

Ook het RIVM en TNO voorspellen dat de stress de komende 20 jaar alleen maar toeneemt. Op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid keken onderzoekers van beide instituten naar de verwachte veranderingen op de arbeidsmarkt. De werkdruk loopt op door tekorten op de arbeidsmarkt, de vergrijzing en een toenemend aantal mantelzorgers. Werkstress, uitval en arbeidsongeschiktheid kunnen daardoor toenemen aldus de onderzoekers. Zij adviseren dan ook om aanvullend beleid te ontwikkelen om stress op het werk te voorkomen.

Integraal beleid en maatregelen

Net als de arbodienstverleners adviseren de onderzoekers in het rapport voldoende ontwikkelmogelijkheden op het werk te bieden en genoeg tijd om te herstellen na een werkdag. Ook behoort vaker thuiswerken tot de mogelijkheden om de werk-privédruk te verlagen. De te verwachte ontwikkelingen moeten echter niet los van elkaar worden aangepakt zo waarschuwen TNO en RIVM. Anders verzwakken, versnellen of versterken ze elkaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.