Logo
 • Opinie
 • 4 oktober 2016

5 tips ter inspiratie om verzuim te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. In de transitie naar zelforganisatie binnen ZuidZorg is hier gelukkig aandacht voor. De teams krijgen een verzuimtraining aangeboden en worden uitgenodigd om afspraken met elkaar te maken. En daar komen dan weer leuke en originele ideeën uit rondom preventie.

Sinds ik bij HR als Casemanager Verzuim werk, staan mijn voelsprieten op alles rondom gezond gedrag afgesteld. Ik voel de druk om een toonbeeld van vitaliteit te zijn en als lichtend voorbeeld te fungeren. ‘Ineens’ hoor en zie ik overal onderwerpen die met mijn werk te maken hebben. Een reclame spotje op de radio vertelt me dat stress de grootste reden tot verzuim is bij jonge mensen. Het Parool meldt dat een koude douche leidt tot minder verzuim. Een ander bericht geeft weer aan dat we elke dag aan de rode wijn moeten om onze gezondheid te bevorderen (als ik hier mag kiezen tussen tip 1 of 2 dan ben ik daar gauw uit!)

Afspraken

Maar wat moet ik hier in mijn werk mee? Ik geloof dat voorkomen beter is dan genezen. In de transitie naar zelforganisatie binnen ZuidZorg is hier gelukkig aandacht voor. De teams krijgen een verzuimtraining aangeboden, ze krijgen informatie en uitleg over verzuim en onze visie hierop. Vervolgens worden ze uitgenodigd om op de volgende 4 punten werkbare afspraken met elkaar te maken:

 1. Wat kunnen we als team doen om verzuim te voorkomen?
 2. Hoe melden we verzuim binnen het team?
 3. Hoe gaan we om met elkaar tijdens verzuim?
 4. Hoe gaan we om met elkaar na het verzuim?

Hier komen 5 leuke en originele ideeën uit rondom preventie:

 • ergocoach inschakelen indien nodig (ook om complexe situatie vooraf mee te beoordelen
 • maandelijks een teamlunch
 • in goede sfeer investeren door belangstelling en interesse in elkaar te tonen
 • als je uit balans dreigt te raken, bespreek je dit met een teamlid
 • nieuwe (jonge) collega’s een ‘maatje’ toewijzen en pas na een goed inwerktraject de verantwoordelijkheden geleidelijk toe laten nemen

Ik zie (gelukkig) nergens iets over alcohol inname of koud douchen staan! Natuurlijk is je leefstijl een factor bij het voorkomen van verzuim. Maar in zelforganiserende teams wil je voorkomen dat er betutteld wordt. Aanspreken op gedrag mag (moet!) maar met respect voor ieders eigenheid. Dus kun je verzuim voorkomen? Nooit helemaal maar als teams de preventie goed oppakken met elkaar, zou dit het verzuimcijfer wel eens positief kunnen beïnvloeden.

Nog iemand tips om verzuim te voorkomen? Ik hoor ze graag!

 

 

Producttips

Ook interessant

Whitepaper Verzuim
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.