Logo
  • Achtergrond
  • 24 mei 2022
  • HR Praktijk Redactie

5 handvatten om uitval door psychische klachten te voorkomen

Eén op de vijf werknemers heeft last van psychische klachten. Maar vaak is het mogelijk om te voorkomen dat iemand uitvalt. Suzanne van Hees geeft hiervoor vijf handvatten in haar recente promotieonderzoek 'De Mentaal Gezonde Zaak'.

Beeld 5 handvatten om uitval door psychische klachten te voorkomen

Met de juiste ondersteuning kunnen werknemers met psychische klachten (in aangepast werk of werkomgeving) aan het werk blijven. De rol van de leidinggevende, als eerste aanspreekpunt voor medewerkers, is hierin cruciaal. Ook Arbo en HRM-professionals dragen bij aan het versterken van leidinggevenden in hun organisatie.

Handreiking voor leidinggevenden

Zij kunnen hierbij gebruik maken van de handreiking 'Blijven werken met psychische klachten' van Suzanne van Hees, Science Practitioner bij de Academische Werkplaats Arbeid en Gezondheid, Tranzo en bij het lectoraat Arbeidsdeskundigheid van de HAN. In de handreiking geeft zij vijf praktische handvatten om medewerkers met psychische klachten te ondersteunen: signaleren van problemen, gesprek aangaan, stimuleren eigen regie medewerker, samen werkaanpassingen maken en de juiste hulp zoeken.

Basisingrediënten voor goede arbeidsverhoudingen

De handreiking voor leidinggevenden en voor Arbo- en HRM-professionals gaat uitgebreid in op deze handvatten, met uitleg en voorbeelden. Daarnaast worden er tien 'basisingrediënten' omschreven voor goede arbeidsverhoudingen en een vertrouwensrelatie.

Zie hier voor de handreiking 'Blijven werken met psychische klachten'

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.