Logo
  • Nieuws
  • 24 december 2015
  • Lianne Bouman

UWV schept duidelijkheid in uitvoeringsregels ontslag

UWV heeft nieuwe uitvoeringsregels voor ontslagaanvragen gepubliceerd. Het betreft ontslagvergunningen voor een langdurig zieke werknemer en in geval u één of meerdere werknemers wilt ontslaan als uw bedrijf in slecht weer verkeert.

Beeld UWV schept duidelijkheid in uitvoeringsregels ontslag

Met de inwerkingtreding van het ontslagdeel van de Wet werk en zekerheid (Wwz) sinds 1 juli 2015 loopt de ontslagroute om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid altijd via UWV. UWV geeft in de nieuwe uitvoeringsregels aan welke informatie van u wordt vereist om aannemelijk te maken dat ontslag noodzakelijk is. Het invullen van de formulieren is geen sinecure en vergt tijd. Alleen al de uitvoeringsregels voor het ontslag om bedrijfseconomische redenen telt inclusief memorie van toelichting 65 A4-tjes.

UWV wil met de publicatie van de uitvoeringsregels meer duidelijkheid bieden over (het waarom van) onder meer de benodigde, verplicht gestelde, gegevens om toestemming voor opzegging van de arbeidsovereenkomst om bedrijfseconomische redenen en wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen

De aanvraag om bedrijfseconomische redenen bestaat uit drie delen: A, B en C. Deel B vult u in voor elke werknemer voor wie u ontslag aanvraagt. Deel A en C hoeven maar één keer per ontslagronde te worden ingevuld.

Procedure:

  • Onderbouwing ontslagaanvraag: Een vereiste is dat er sprake is van 'structureel verval van arbeidsplaatsen' (voor minimaal 26 weken) en dat op korte termijn geen mogelijkheden zijn om de werknemer(s) te herplaatsen.
  • Financiële gegevens: U moet de kerngegevens van de laatste drie boekjaren en het lopend boekjaar opvoeren zodat UWV kan beoordelen of de aanvraag terecht is. Kerngegevens zijn de bedrijfsopbrengst, bruto marge, kostentotaal, bedrijfsresultaat, netto resultaat, eigen vermogen en balanstotaal.
  • Inzicht in de resultaten- en liquiditeitsontwikkeling voor de komende 26 weken, nodig bij ongewijzigd- en gewijzigd beleid, zijn vereist.
  • U dient inzichtelijk te maken wat het beoogde effect van de beoogde kostenefficiencymaatregelen is op de liquiditeit.

Let op

Download via de site van UWV de formulieren. Normaliter is binnen vier weken de aanvraag afgehandeld. De termijn hangt af van het correct invullen van de formulieren.

Ontslag wegens arbeidsongeschiktheid

Voor een ontslagaanvraag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid (meestal na twee jaar) geldt een eigen procedure. U moet:

  • een WIA-beschikking met bijlagen en een verklaring van de bedrijfsarts over de inzetbaarheid kunnen overleggen;
  • duidelijk maken wat de bedongen arbeid is (qua inhoud en omvang) die de werknemer vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer kan verrichten;
  • aantonen dat herplaatsing in een andere passende functie onmogelijk is. Dit wordt onder meer afgemeten aan de vacatures die u hebt.

Herplaatsing moet binnen redelijke termijn kunnen plaatsvinden. Redelijk is:

  • tot vijf jaar in dienst één maand;
  • vijf tot tien jaar in dienst twee maanden;
  • tien tot vijftien jaar in dienst die maanden; en
  • vijftien jaar en langer in dienst vier maanden.

Let op

Voor werknemers met een arbeidshandicap geldt altijd 26 weken.

Alles over ontslag

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.