Logo
  • Nieuws
  • 5 september 2017
  • Bron: AWVN | FNV

Overleg werkgevers en vakbonden vastgelopen

Het is de werkgeversorganisaties en de vakbonden niet gelukt om tot concrete afspraken te komen over verbetering en vernieuwing van de arbeidsmarkt. De partijen zijn zonder afspraken uit elkaar gegaan.

Beeld Overleg werkgevers en vakbonden vastgelopen

Volgens de ondernemersorganisatis zijn met name kleinere bedrijven vanwege de hoge risico's en lasten bevreesd om mensen voor onbepaalde tijd aan te nemen. Om dit te keren hebben de werkgevers in de SER voorstellen gedaan, zoals aanpassingen van de loondoorbetalingsplicht bij ziekte en de Wet Werk en Zekerheid. Ook hebben zij voorstellen gedaan voor een vervanging van de wet DBA en een regeling voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

FNV meldt echter dat de werkgevers 'ook door onderlinge verdeeldheid' niet bereid waren om afspraken te maken over het 'aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen en het afschaffen van oneerlijke payroll-constructies'.

Meer nodig dan reparatie

De ondernemersorganisaties benadrukken in een brief aan formateur Gerrit Zalm dat voor de arbeidsmarkt van nu meer nodig is dan alleen reparatie van bestaande wetgeving. Zij willen een vernieuwende aanpak van vraagstukken zoals een leven lang ontwikkelen, de tekorten aan technisch opgeleiden en de werkkansen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Vraagstukken die vragen om een gezamenlijke inzet van kabinet en sociale partners aldus VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland.


 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.