Logo
  • Nieuws
  • 26 januari 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Nieuwsuur

Nieuwe ontslagrecht: Werkgevers duurder uit dan bedoeling

Het nieuwe ontslagrecht moest eenvoudiger, sneller en goedkoper. Maar het is moeilijker geworden en werkgevers zijn vaak toch duurder uit zeggen rechters en advocaten tegen de NOS.

Beeld Nieuwe ontslagrecht: Werkgevers duurder uit dan bedoeling

Net als vroeger moeten werkgevers bewijzen dat het ontslag terecht is. Maar aan dossiers worden nu hogere eisen gesteld. Het is dan ook lastiger geworden voor werkgevers om ontbinding te krijgen aldus Monetta Ulrici, voorzitter commissie Arbeidsrecht Kring van Kantonrechters in Nieuwsuur. “Vroeger wezen we zo’n 12 procent van de aanvragen af, nu zo’n 20 procent.” Werkgevers regelen het nu liever direct met de werknemer. Soms zelfs tijdens de zitting aldus advocaat Maarten van Gelderen.

Transitievergoeding

Ook is het duurder geworden. De transitievergoeding is weliswaar lager dan de ontslagvergoeding maar in de praktijk is de transitievergoeding de ondergrens aldus Van Gelderen: “Daar begint de onderhandeling. En in de meeste gevallen betaalt de werkgever meer of zelfs veel meer dan de transitievergoeding om toch maar van de werknemer af te komen.”

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.