Logo
  • Nieuws
  • 10 februari 2015

‘Dure zomer voor werkgevers door ontslagvergoeding nieuwe stijl’

De Wet werk en zekerheid bevat een weeffout waardoor Nederlandse werkgevers per 1 juli een onvoorziene kostenpost van zo’n 150 miljoen euro per jaar staat te wachten. De oorzaak: arbeidsongeschikte werknemers hebben recht op een transitievergoeding (de ontslagvergoeding nieuwe stijl).

Beeld ‘Dure zomer voor werkgevers door ontslagvergoeding nieuwe stijl’

Om het nog erger te maken, komt deze kostenpost bovenop het door te betalen salaris (twee jaar lang) én arbeidsongeschiktheidsuitkering (10 jaar lang) van de werknemer. Die alarmbel luidt Ramon van Bruchem, Senior Consultant bij adviesbureau Mercer.

Helft mogelijk recht op transitievergoeding

Uit gegevens van Van Bruchem blijkt dat er in Nederland ieder jaar zo’n 24.000 werknemers volledig arbeidsongeschikt worden en naar verwachting niet meer aan het werk zullen komen. De helft ervan krijgt mogelijk recht op de transitievergoeding bij ontslag. Bij een gemiddelde vergoeding van €12.500 per arbeidsongeschikte werknemer, bedraagt de kostenpost voor BV Nederland €150 miljoen (12.000 werknemers x €12.500 vergoeding). “Door de weeffout zijn werkgevers onterecht de klos. Het is aan de politiek dit snel op te lossen, anders wordt het voor werkgevers een dure zomer,” aldus Van Bruchem.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.