Logo
  • Blog
  • 4 januari 2022

Veranderingen arbeidsmarkt en arbeidsrecht 2022

Een nieuw jaar betekent ook weer de nodige veranderingen op de arbeidsmarkt en in het arbeidsrecht.

Sinds 1 januari 2022 geldt er voor bedrijven een verbod op rookruimtes (niet alleen binnen de muren van het kantoor, de fabriek, winkel etc., maar ook in bijvoorbeeld bedrijfsauto’s). 

Ook kunnen werkgevers werknemers vanaf 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2,- per thuiswerkdag (of gedeelte ervan) geven. 

De maximum transitievergoeding is verhoogd naar € 86.000,- of één jaarsalaris als dit meer dan dit bedrag per jaar is. 

Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders onder voorwaarden recht op gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof 

En in de zomer moet de Europese richtlijn Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden ook nog worden geïmplementeerd. 

Hierin is o.a. bepaald dat verplichte scholing voortaan altijd voor rekening van de werkgever komt (en studiekostenregelingen dus niet meer in alle gevallen -rechtsgeldig- standaard gesloten kunnen worden) en werkgevers alleen nog maar onder heel strikte voorwaarden nevenwerkzaamheden mogen verbieden. Dus voor werkgevers is het verstandig om voor de zomer nog eens goed naar de formats van o.a. de arbeidsovereenkomsten te (laten) kijken.

En wat verandert er nog meer?

Op de eerste werkdag van dit nieuwe jaar lichtte ik het toe bij BNR Nieuwsradio. Het fragment is hier terug te luisteren 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.