Logo
  • Nieuws
  • 19 februari 2020

Vast of flex: wat zijn de risico's?

Kiest u voor het vast in dienst nemen van medewerkers of een zo groot mogelijke flexibele schil? En wat zijn de risico's, kosten en kansen hiervan? En wat is er veranderd met de komst van de WAB? Deze vragen staan centraal tijdens de eerste On Topic-middag van HR Academy op 14 april.

Beeld Vast of flex: wat zijn de risico's?

Tijdens deze middag in het Amsterdam Art Center legt u de inrichting van uw vaste kern en flexibele schil onder de loep. U krijgt waardevolle input om te bepalen welke vorm van arbeid het beste bij uw specifieke situatie past: een (oproep)contract, uitzenden, payrollen, zzp en/of freelance of toch een vast dienstverband. 

De On Topic wordt geopend door Marjolein Gobes, Advocaat Arbeidsrecht bij Van Diepen Van der Kroef Advocaten. Zij gaat in op de impact van maatschappelijke trends en ontwikkelingen op de verhouding tussen vast en flex in organisaties. Is onze huidige arbeidswetgeving wel opgewassen tegen de snelle veranderingen in de digitale 24-uurseconomie? Vervolgens gaat Marc Sitskoorn in op de 7 meest voorkomende flexvormen. Hij legt uit wat de verschillen zijn en wanneer u het beste voor de ene of juist de andere vorm kunt kiezen.

Meer vast, minder flex?

Na deze keynotes kunt u kiezen uit drie break-outsessie in twee rondes:

  • Workshop: Het andere speelveld naar aanleiding van de WAB
  • Business case: De kosten van flexwerk op een rij
  • Case Erasmus: Hoe maakt de EUR hun vast/flex keuzes?

De afsluitende keynote wordt verzorgd door Margriet Schoevaart van Pluryn. Om te kunnen voorzien in de uiteenlopende zorgvragen heeft deze zorgorganisatie tot voor kort toegewerkt naar een grotere flexibele schil, waarbij het percentage flex en contracten voor bepaalde tijd sterk kan verschillen per locatie en problematiek van de cliënten. De focus ligt nu op het zo veel mogelijk binden en daarmee vasthouden van bestaande medewerkers. Schoevaart geeft inzicht in de (continu) veranderende keuzes die Pluryn maakt voor de inzet van flexibele en vaste medewerkers.

Tijdens deze On Topic: Vast of Flex wordt ook de impact besproken van het rapport van de Commissie Regulering van Werk. Hierin heeft de commissie o.l.v. Hans Borstlap denkrichtingen vertaald naar concrete maatregelen die de kloof tussen vast en flex moeten gaan verkleinen (meer vast, minder flex) én de grote diversiteit in contractvormen en bijbehorende kosten-, risico- en beschermingsverschillen flink moeten beperken.

Bekijk hier het hele programma

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.