Logo
  • Blog
  • 1 november 2019

Over ontslag en uit de hand gelopen kerstborrels

Organiseert u dit jaar een kerstborrel op kantoor? En zo ja, worden er dan wel of geen alcoholische dranken geschonken? Wel zo gezellig als dat gebeurt, toch? Het gedrag van mensen die (veel) alcohol nuttigen verandert. Men kan door het drinken van alcohol beter ontspannen, men wordt vrolijker en het zelfvertrouwen neemt toe. Maar ook vervagen de grenzen en wordt het beoordelingsvermogen aangepast. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kerstborrels op het werk regelmatig uit de hand lopen… Hoe gaat u daar als werkgever mee om?

Tijdens een kerstborrel in 2015 heeft een werknemer in dronken toestand zijn werkgever geprobeerd aan te vallen. Slechts door snel ingrijpen van andere collega’s kon een daadwerkelijke vechtpartij voorkomen worden. Na dit incident heeft de werkgever de betreffende werknemer op staande voet ontslagen. De werknemer was het hier niet mee eens en startte een procedure, maar zonder succes. Het proberen te slaan van de werkgever was, naar het oordeel van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, voldoende reden om iemand op staande voet te ontslaan (ECLI:NL:GHARL:2016:9871).

Té leuke collega’s

Maar naast dronken vechtpartijen wil het natuurlijk ook nog wel eens gebeuren dat een collega op een andere manier over de schreef gaat. En ook wanneer je net iets té vriendelijk met collega’s omgaat kan dat leiden tot een terecht ontslag op staande voet, zo bewijst ook een zaak diende bij de rechtbank Midden-Nederland (ECLI:NL:RBMNE:2018:5652). In deze zaak – waarbij niet eens alcohol in het spel was – gaf de ene werknemer geheel onverwachts en ongewenst een kus op de mond van een andere (maar liefst 36 jaar jongere) collega. Het geven van zo’n ongewilde kus werd als een ‘zodanige ernstige schending van de op de werknemer rustende verplichting zich als goed werknemer te gedragen’ aangemerkt, dat dit een ontslag op staande voet rechtvaardigde.

I wish you a ….

Al met al lijkt de strekking duidelijk. Hou uzelf (en/of uw medewerkers) in toom tijdens de aanstaande kerstborrels, omdat dit anders zeer verregaande gevolgen kan hebben. En mocht het onverhoopt tóch misgaan? Aarzel dan niet om contact op te nemen met mijn kantoor; wij kunnen ongetwijfeld wat voor u betekenen.

Dan rest mij u slechts een ordelijk verloop van de kerstborrels toe te wensen!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.