Logo
  • Nieuws
  • 2 oktober 2020
  • Bron: NRC

Coronacrisis raakt nu ook werknemer in vaste dienst

In juni, juli en augustus van dit jaar kreeg het UWV bijna 2,7 keer zoveel ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen binnen als diezelfde maanden vorig jaar zo blijkt uit cijfers die de uitkeringsinstantie op verzoek aan NRC heeft verstrekt.

Beeld Coronacrisis raakt nu ook werknemer in vaste dienst

Flexwerkers werden direct al geraakt – in de eerste drie maanden van de coronacrisis raakten tienduizenden hun baan kwijt. Nu ook werknemers met een vast dienstverband: ruim 9200 ontslagaanvragen om bedrijfseconomische redenen kreeg UWV binnen.
In het voorjaar gingen het nog om bijna 4800 ontslagaanvragen.
Dit zijn niet alle ontslagcijfers, die liggen waarschijnlijk nog wat hoger omdat werkgevers en werknemers een ontslag ook in goed overleg mogen regelen.
Cijfers voor september zijn er nog niet.

Reorganisaties

Het zijn vooral kleine werkgevers in de ontslagcijfers. Het UWV en de vakbonden zien vooralsnog de hoeveelheid grote ontslagrondes nog niet toenemen.
Volgens FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha liggen er los van KLM nog geen concrete uitnodigingen om over een sociaal plan te praten.
Nu de noodsteun in de vorm van de NOW 3 wordt afgebouwd verwacht Boufangacha wel dat dit snel verandert. Over twee weken vakbonden en werkgevers of er meer steun nodig is nu de coronamaatregelen weer zijn aangescherpt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.