Logo
  • Nieuws
  • 12 december 2022
  • Foto: Sander Heezen

Wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? CfPB start Nationaal Onderzoek

De wereld van werk is in transitie. Als gevolg van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de coronapandemie is het momenteel ‘hybride werken’ wat de klok slaat bij veel organisaties. Maar wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? In het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’ brengt het Delftse kenniscentrum Center for People and Buildings (CfPB) dat in kaart. “We zoeken daarvoor deelnemers, veel deelnemers”, zegt CfPB-onderzoeker Maaike Niekel. 

Beeld Wat doen mensen eigenlijk precies op hun verschillende werkplekken? CfPB start Nationaal Onderzoek

Het Nationaal Onderzoek is geheel gericht op het inventariseren van activiteiten; daarom is het van belang zo veel mogelijk input van mensen uit de groep van ‘werkend Nederland’ te ontvangen. Het CfPB nodigt alle sectoren uit deel te nemen. “De korte vragenlijst is heel eenvoudig en snel in te vullen”, stelt Niekel. Hoewel verschillende grote kantoorhoudende organisaties hun medewerking hebben toegezegd, zoekt het kenniscentrum nog meer bedrijven en mensen die de vragenlijst kunnen invullen. “Hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder de uitkomsten. En die resultaten leiden tot een goede en gezonde werkplek voor iedereen.”

Activiteitgerelateerd werken optimaal laten functioneren

De keuze voor een werkplek wordt steeds vaker afgestemd op de taak die op dat moment uitgevoerd moet worden. Om dit ‘activiteit-gerelateerd werken’ optimaal te laten functioneren is het belangrijk te weten welke activiteiten mensen zoal ontplooien op een gemiddelde werkdag. “En daar is opvallend weinig onderzoek naar gedaan. Het laatste structurele onderzoek naar dit onderwerp is al meer dan 20 jaar oud. Daarom hebben we een nieuw nationaal onderzoek opgezet waarmee we systematisch in kaart brengen wat mensen doen tijdens hun werkuren.”

Van overleggen tot theedrinken

De hoofdvraag binnen dit onderzoek luidt ‘beschrijf in zoveel mogelijk werkwoorden welke activiteiten jij in je werk uitvoert’. “Daarbij gaat het om álles wat mensen doen tijdens een werkdag”, benadrukt Niekel. “Dus niet alleen ‘telefoneren’ en ‘overleggen’ maar bijvoorbeeld ook ‘pauzeren’ en ‘brainstormen’.” De onderzoekers zijn benieuwd of de huidige typeringen van activiteiten verschillen van de wijze waarop mensen hun werk in het verleden omschreven.

'We zoeken mensen die willen meewerken aan het onderzoek. Want hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder de uitkomsten'

“Een systematische analyse van de gerapporteerde activiteiten zou gevolgen kunnen hebben voor de manier waarop werkomgevingen het best kunnen worden ingevuld om tegemoet te komen aan de behoeftes van gebruikers. Dat gaan we in een vervolgonderzoek aan de orde stellen.”

Meer informatie over deelnemen aan het Nationaal Onderzoek ‘Activiteiten op het werk’

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.