Logo
 • Partnerbijdrage
 • Achtergrond
 • 20 september 2023
 • Vormats

Hoe video helpt bij het verbeteren van je interne communicatie

Interne communicatie. We hebben er (bijna) allemaal mee te maken. Er wordt steeds meer (video)content gemaakt, ook omdat contentmarketing en storytelling intern een steeds sterkere rol krijgen. Op het kruispunt van HR, marketing, interne communicatie en branding. Of het nu is om collega’s met elkaar te verbinden of nieuw talent aan te trekken. Het is daarom belangrijk dat je niet voor iedere video een ingewikkelde productie moet draaien, maar dit gewoon zelf kunt doen. 

Beeld Hoe video helpt bij het verbeteren van je interne communicatie

Bovendien werken persoonlijke video’s ook beter in een tijd waarin authenticiteit en transparantie belangrijk zijn. Toch is goede interne communicatie geen gegeven, zo blijkt onder meer uit een onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen, waarin 40% van de medewerkers aangaf dat zij zich onvoldoende geïnformeerd voelden en 47% aangaf dat er te weinig aandacht wordt besteed aan interne communicatie. En dat is een gemiste kans. Want goede interne communicatie levert een aantal belangrijke voordelen op:

 • Meer betrokkenheid: Open en transparante communicatie over de doelstellingen en uitdagingen van een organisatie, kunnen werknemers zich meer verbonden voelen met hun werk en het bedrijf. Wat weer kan leiden tot een hogere motivatie en betrokkenheid.
 • Hogere productiviteit: Hogere betrokkenheid leidt tot een hoger verantwoordelijkheidsgevoel en dat zorgt vaak voor een hogere productiviteit.
 • Verbeterde samenwerking: Als de gezamenlijke doelen duidelijk zijn, verbetert dit de samenwerking
 • De externe beeldvorming: De indruk die de medewerkers  achterlaten is belangrijk voor het uiteindelijke beeld dat de afnemer heeft van een bedrijf.
 • De flexibiliteit om te reageren op verandering: Een goede interne communicatie zorgt ervoor dat medewerkers meedenken met de  organisatie. Dit zorgt ervoor dat veranderingen binnen de eigen organisatie soepeler verlopen. 

De kracht van video

Voor effectieve (interne) communicatie is video eigenlijk onmisbaar. Dat komt omdat je in een video ook non verbale communicatie kwijt kunt en daardoor komt niet alleen je boodschap beter over, maar doordat je emotie toevoegt, zorg je ook verbinding wat nodig is voor het creëren van draagvlak.

Juist voor interne communicatie is vertrouwen en verbinding van cruciaal belang. Het is dé manier om begrip en bereidheid te ontvangen van de rest van de organisatie. Bovendien kun je video inzetten om iets complex op een eenvoudige manier uit te leggen en om gevoel over te brengen. Iets wat op papier een stuk lastiger is. Video content wordt daarom steeds meer door organisaties gebruikt als (intern) communicatiemiddel.

 • 9x beter onthouden
 • 60% van je collega’s kijkt liever een video
 • 8x meer aandacht voor online posts met een video

 

Wat interne communicatie kan leren van influencer marketing

Als het gaat om het uitoefenen van invloed, kunnen we nog wat leren van influencer marketing. Bij deze vorm van marketing worden invloedrijke mensen ingezet om de doelgroep te bereiken en te activeren. Dit zijn bij de doelgroep bekende mensen met een bepaalde mate van autoriteit. Die lopen er vast ook rond in een organisatie. En dat is handig, want volgens een onderzoek van HBR Ascend vertrouwt 76% van de werknemers informatie over hun bedrijf eerder wanneer ze deze van hun collega's ontvangen dan via de officiële kanalen van het bedrijf.

Dus kan het handig zijn om samen te werken met collega’s die midden in het bedrijf staan en zo kunnen fungeren als spreekbuis voor ‘de organisatie’. Of zet bij veranderingen een aantal micro-influencers in, om het effect van de boodschap te beïnvloeden. Een mooi voorbeeld van een organisatie die dit goed onder de knie heeft is Eneco. Eneco leidt al vijf jaar lang een succesvol intern influencer programma waarmee ze het merk en belangrijke thema’s binnen de organisatie tot leven brengt. Met een intern programma worden influencers geïnspireerd en geactiveerd op het merk, om vervolgens collega’s aan te steken en positief te beïnvloeden.

Maak het persoonlijk

Er zal steeds meer (video)content worden gemaakt, ook omdat contentmarketing en storytelling intern een steeds sterkere rol krijgen. Op het kruispunt van HR, marketing, interne communicatie en branding. Of het nu is om collega’s met elkaar te verbinden of nieuw talent aan te trekken. Het is daarom belangrijk dat je niet voor iedere video een ingewikkelde productie moet draaien, maar dit gewoon zelf kunt doen. Bovendien werken persoonlijke video’s ook beter in een tijd waarin authenticiteit en transparantie belangrijk zijn.

Zo kun je persoonlijke video’s inzetten voor het aantrekken van nieuw talent door ze vast even binnen te laten kijken bij het bedrijf en kunnen nieuwe collega’s zich vast voorstellen met een videoboodschap. Tijdens de onboarding legt een collega in een instructievideo uit hoe de belangrijkste systemen werken en ook de CEO kan een welkomstvideo opnemen voor nieuwe collega’s. Goed voor je employer brand.

'Persoonlijke video zou een rol moeten spelen binnen je (interne) communicatiemix. Niet alleen voor een effectieve communicatie, ook voor meer verbinding en betere relaties'

Maar ook buiten HR zijn de mogelijkheden eindeloos. How-to video’s, een management-update, rapportages toelichten en zelf complete presentaties voorzien van persoonlijke toelichting. En het mooie van video is dat je het kunt kijken wanneer het jou uitkomt en zo vaak als je wilt. En dat zou iedereen een hoop tijd kunnen besparen. Het maakt video content als communicatiemiddel niet alleen effectief, maar ook efficiënt.

Hoe je het ook wendt of keert, persoonlijke video zou een rol moeten spelen binnen je (interne) communicatiemix. Niet alleen voor een effectieve communicatie, ook voor meer verbinding en betere relaties.

Wij geloven in de kracht van videocontent als communicatiemiddel. Het is niet alleen effectief, maar maakt je digitale communicatie ook menselijker. Daarom hebben we een platform ontwikkeld waarmee iedere werknemer zelf video’s kan maken.

Bij onze stand op HR Day laten we zien hoe je zelf eenvoudig video’s maakt. We hopen je daar te zien!

Het videoplatform voor zakelijk gebruik.

Vormats is de tool voor video content creatie. Of het nu gaat om employer branding, vacaturevideo’s, een instructievideo of update, met ons videoplatform maken medewerkers het zelf.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.