Logo
  • Nieuws
  • 24 oktober 2018
  • Bron: Robert Half

Vierde Industriële Revolutie vergroot kenniskloof vraag en aanbod arbeidsmarkt

De Vierde Industriële Revolutie - waarin de digitale, fysieke en biologische wereld zullen samensmelten - zorgt ervoor dat organisaties flexibeler moeten zijn dan ooit tevoren. Met name op het vlak van HR ontstaat er een enorme kenniskloof tussen wat werkgevers zoeken en wat werkzoekenden te bieden hebben.

Beeld Vierde Industriële Revolutie vergroot kenniskloof vraag en aanbod arbeidsmarkt

Dat is een van de conclusies uit de Salarisgids 2019 van gespecialiseerd werving- en selectiebureau Robert Half. Het World Economic Forum stelt dat nieuwe technologieën zoals robotica, nanotechnologie, genetica en kunstmatige intelligentie zeker vijf miljoen banen laten verdwijnen. Uit de Salarisgids blijkt dat de snelle opkomst van deze technologieën met name de kenniskloof vergroot tussen de vraag van werkgevers en het aanbod van werkzoekenden.

Volgens het Future of Jobs Report van het Forum komt die kloof vooral voort uit het feit dat de belangrijkste gevraagde skills in 2020 sterk variëren ten opzichte van vijf jaar daarvoor. In 2015 zochten werkgevers voornamelijk naar mensen die complexe problemen oplossen, anderen coördineren en bedreven zijn in people management. In 2020 gaat het veel meer om kritisch denken, creatief zijn en beschikken over een gezonde dosis emotionele intelligentie. Alleen het vermogen om complexe problemen op te kunnen lossen blijft bovenaan de lijst staan.

Spanning op de arbeidsmarkt

Deze kenniskloof houdt veel vacatures onvervuld, terwijl er genoeg werkzoekenden zijn. Niet zo gek dus dat uit de Salarisgids blijkt dat maar liefst 93 procent van de Nederlandse managers met wervingsbevoegdheid het enigszins of behoorlijk moeilijk vindt om geschikte kandidaten te vinden; 64 procent geeft aan dat het nu moeilijker is dan vijf jaar geleden. Bovendien geven managers aan dat trainingen en opleidingen een belangrijker middel zijn dan ooit om topkandidaten binnen te halen en te behouden.

De kenniskloof zorgt voor veel spanning op de arbeidsmarkt, waardoor het voor werkgevers ook steeds belangrijker is om hun wervingsproces zo efficiënt en snel mogelijk in te richten. Zo blijkt uit Robert Half-onderzoek dat 57 procent van werknemers wel eens een baan heeft geaccepteerd die eigenlijk tweede keus was, omdat het proces te lang duurde. Bijna 30 procent moest bijvoorbeeld langer dan zes weken wachten om iets te horen van de partij waar ze solliciteerden. En dat terwijl de meerderheid aangeeft een periode van uiterlijk één tot twee weken acceptabel te vinden. Dat verschil leidt ertoe dat potentiële topkandidaten de interesse verliezen in een functie.

LEES OOK: Tips om je organisatie klaar te maken voor de Vierde Industriële Revolutie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.